Lyt til fornemmelsen i din mave, og lad dig ikke presse.

Sådan lyder nogle af de overordnede råd fra politiet, som har udsendt en række retningslinjer, der skal hjælpe unge med at navigere rundt på boligmarkedet, så de ikke ryger i svindlernes fælder i forbindelse med studiestart.

Natten til lørdag fik 64.942 ansøgere at vide, at de var blevet optaget på en af de videregående uddannelser, de havde søgt om optagelse på. Det markerede samtidig startskuddet til en vild jagt efter en bolig i den by, de skal læse i.

Men hvert år bliver flere unge snydt af boligsvindlere – ofte endda for mange penge, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse. For mange unge kan det nemlig være fristende at overføre et depositum, inden man har fået nøgle eller kontrakt i hånden, fordi markedet er så presset.

Derfor er det vigtigt at bevare sin sunde fornuft og være kritisk, så hverken de unge selv – eller deres forældre – bliver udsat for bedrageri, fortæller specialkonsulent Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

»Har du først overført penge til en kriminel, der udgiver sig for at være udlejer, er der meget stor risiko for, at alt er tabt. Vedkommende opererer måske fra udlandet, hvor det kan være yderst vanskeligt at få sagen efterforsket, vedkommende anholdt og pengene igen,« siger han og tilføjer:

»Men er du årvågen som boligsøgende, er det vanskeligere for en svindler at snyde en.«

Politikredsen har derfor opstillet en række råd, som du kan følge for at undgå at ryge i boligsvindlernes fælder.

Ét råd går dog igen i dem alle:

'Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse. Hav is i maven, og lad dig ikke presse. Hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det det sikkert også,' lyder det.