Tøsesnak. Politik. Mord. Det er noget af det, der står på dagsordenen for dansk film resten af året. For selvom du allerede har fået noget nær en overdosis i det første halvår - i sidste uge havde hele to af slagsen premiere: »Bølle Bob og Smukke Sally« samt »Ambulancen« - så ligger der stadig ti danske film og venter på at få lov til at underholde dig og familien resten af året.

Svarende til en ny dansk film hveranden uge!

»Jeg tror bestemt, der er publikum til de fleste.

Men der vil selvfølgelig altid være nogle, der falder igennem,« siger Jan Lehmann fra Nordisk Film Biografdistribution, der tegner sig for fem af de ti film.

»Det er stadig min opfattelse, at der er tale om meget forskellige film, og derfor mener jeg ikke, at de som sådan konkurrerer indbyrdes.

Skal man endelig tale om konkurrence, så er det med de 200 øvrige udenlandske film, der også sendes ud.

Så jeg er fortsat fortrøstningsfuld for dansk film,« siger Lehmann, som altså ikke mener, andedammen er ved at skvulpe over af danske film.

Men det er jo dig, der skal hive penge op af lommen hver gang. Så her får du lige en kort gennemgang af, hvad du kan satse gysserne på.

Tøseaftener i paradis
Det er ikke særlig ofte, der laves film kun for kvinder. Men to er undervejs.

Charlotte Sachs Bostrup står bag den ene, »Veninder«, som er spundet over fire 40+/- af slagsen, som under en fødselsdagsweekend i et sommerhus bliver en smule klogere på sig selv og livet.

Anne-Grethe Bjarup Riis, Kaya Brüel, Susanne Storm og Tania Anneli Berg spiller de fire veninder.

Der er premiere 29. juli.

Tre måneder senere bliver der så lejlighed til at se det danske svar på Bridget Jones, nemlig filmen om storby-singlen »Nynne«.

At også hun har talent for at rode sig ud i knap så tjekkede situationer, ved enhver, der har læst bogen.

Hovedrollen spilles her af Mille Dinesen, mens rollerne som hendes mere eller mindre velmenende veninder fyldes ud af Stine Stengade og Mette Horn, alle instrueret af Jonas Elmer.

»Nynne« får premiere 28. oktober.

For dem der gerne liiige vil ha' lidt til hjernen at gå hjem på, når lyset tændes igen i biffen, er der også gode tilbud i filmsupermarkedet.

Det første allerede om en måned, hvor der er premiere på »Fluerne på væggen«, en film der ikke kan sige sig fri for at være inspireret af Peter Brixtofte og Farum-sagen.

Her hedder den karismatiske borgmester Svend Balder, der altså langtfra har rent mel i posen. Hvilket går op for en kvindelig dokumentarfilminstruktør, som forelsker sig i ham, mens hun laver filmen om hans visioner.

De to spilles af henholdsvis Lars Brygmann og Trine Dyrholm. Instruktør er Åke Sandgren, og der er premiere 12. august.

Instruktør Per Fly er med »Drabet« nået til sin sidste film i trilogien, der indledtes med »Bænken« og »Arven«.

Det sociale lag er denne gang middelklassen. Men historien er det moralske dilemma, som gymnasielæreren Carsten befinder sig i, da det går op for ham, at den tidligere elev, han har et forhold til, måske er indblandet i mordet på en politimand.

Fra 26. august kan du se Jesper Christensen som Carsten og Beate Bille som hans unge kærlighed.

Handlingen i Christoffer Boes »Allegro« er noget mere science-fiction-agtig. I den vender en berømt pianist hjem til Danmark for at give koncert i Zonen, en lukket del af København. Som ikke alene bringer hans hukommelse tilbage, men også tvinger ham til at vælge mellem sit talent og kærligheden.

Det er Ulrich Thomsen og ingen ringere end Helena Christensen, der bærer den handling på deres skuldre. Premiere 30. september.

Årets tænkefilm rundes af med »Dommeren«, et drama om Jens Christian, formand for flygtningenævnet og med udsigt til en dommerstilling. Den retlinede embedsmands liv kommer dog på noget af en prøve, da en asylsag og en bortadopteret søn pludselig river tæppet væk under ham.

Peter Gantzler spiller hovedrollen, og instruktionen har Gert Fredholm taget sig af. 4. november får den premiere.

For børn og unge
Der er ikke meget rød tråd i de resterende danske film. Kun den tråd, at de er for nogle helt andre end de tidligere nævnte. Hvis vi lægger ud med børnene, tilgodeses de resten af året med to meget forskellige film.

Først for ligger »Strings«, som nok vil være til de lidt større børn.

Det er en marionetdukke eventyrfilm om en kongesøn, der drager ud for at hævne mordet på sin far. Men i stedet finder sandhed og kærlighed.

Filmen har premiere 9. september, og endnu har censuren ikke truffet beslutning om aldersgrænsen.

Den anden er næsten en født succes. Der er nemlig pumpet nyt liv i en god gammel klassiker. »Far til fire gi'r aldrig op« hedder denne nyindspilning, som har Niels Olsen i rollen som den hårdt prøvede far. Og Jess Ingerslev er trukket i onkel Sofus' skæg. Mens de fire børn spilles af nye friske talenter.

Premieren ligger selvfølgelig op til efterårsferien 14. oktober. Og går det godt, vil der de kommende år komme mange flere af slagsen.

Bevæger vi os et stykke opad aldersmæssigt, kan de unge få både storbykult og gys. Først via »Pusher III«, i hvilken instruktør Nicolas Winding Refn fortæller Milos historie på et tidspunkt i hans liv, hvor hans position som førende gangster er truet.

Det burde give sig selv, at det dermed er Zlatko Buric, som spiller hovedrollen. 9. september får den premiere.

En måned senere er det tid til »en knivskarp og intenst uhyggelig psykologisk thriller«, som instruktør Jannik Johansen kalder »Mørke«.

Den handler om en ung journalist, hvis søster er død på mystisk vis på bryllupsnatten.

Han sætter sig for at trænge til bunds i sagen, hvilket fører ham til den lille by Mørke, som hans tidligere svoger er flygtet til. Som i hans sidste film »Rembrandt« er Nikolaj Lie Kaas og Nicolas Bro at finde på rollelisten, når der skal gyses fra 7. oktober!

suss@bt.dk