Som det første medie har BBC fået lov til at besøge den fængslede dansker i Bahrain. Han er »tynd, men klar i hovedet« og gående.

Han er tynd og svag, men i stand til at stå op og tænke klart. Det er ifølge BBC status på den danske statsborger Abdulhadi al-Khawajas helbred efter 84 dages sultestrejke under overskriften »frihed eller død«.

Som det første medie fik den britiske TV-station tirsdag adgang til den prominente menneskerettighedsforkæmper på det militærhospital i Bahrain, hvor han er indlagt.

Al-Khawaja fortalte, at han vil fortsætte sin sultestrejke på trods af, at en domstol mandag fastslog, at hans retssag skal gå om ved en civil domstol.

Under det fem minutter lange møde med BBCs journalist sad al-Khawaja på sengekanten i sin hospitalsstue. Han sagde, at han har været oppe at gå de seneste tre dage, og ifølge BBCs journalist var han »tynd, men klar i hovedet.«

Al-Khawaja fortalte desuden, at den lægebehandling, han har modtaget, har været god med undtagelse af den tvangsfodring, han er blevet udsat for mod sin vilje.

Bahrains indenrigsministerium har hævdet, at han er ved »godt helbred,« men det afviser BBC-journalisten efter mødet:

- Jeg vil mene, at ideen om, at han skulle være ved godt helbred, er vildledende, siger han.

Alligevel tegner der sig et billede af en al-Khawaja, som ikke længere er så svag, som hans familie tidligere har givet udtryk for.

I den forgangne uge havde myndighederne lukket af for al kontakt med al-Khawaja, og hverken familie, advokater eller den danske ambassadør i Saudi-Arabien fik lov til at tilse ham.

Søndag fik hans kone dog tilladelse til et kort besøg, og hun fortalte efterfølgende, at han var blevet bedøvet, bundet til sin seng og tvangsfodret med en sonde gennem næsen. Anklagen blev senere afvist af en talsmand for hospitalet, som hævdede, at al-Khawaja frivilligt var gået med til at lade sig fodre.

Domstolens afgørelse om ikke at løslade al-Khawaja mod kaution fik tirsdag FNs menneskerettighedstalsmand Rupert Colville til at kræve, at al-Khawaja omgående overføres fra militærhospital til et civilt hospital.

- Vi har opfordret myndighederne i Bahrain til at tage skridt til at løsladelse al-Khawaja og overføre ham til et civilt hospital, siger Rupert Colville ifølge Reuters.

- Der er ingen grund til, at han holdes i isolation. Han bør gives øjeblikkelig adgang til sin familie, den danske ambassadør og til en læge og en advokat, som han selv vælger, FN-talsmanden.

Al-Khawaja afsoner en livstidsdom for at have deltaget i sidste års demonstrationer mod styret i Bahrain. Han er dansk statsborger, fordi han i en årrække har boet i Danmark med sin kone og børn.

Ifølge demonstranterne er mindst 60 mennesker blevet dræbt og hundredevis såret siden urolighederne i Bahrain brød ud i februar sidste år. På trods af de omfattende demonstrationer og det voksende internationale pres, som styret er udsat for, fortsætter politiet med at banke og torturere demonstranter, fastslår en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.