Usædvanligt høje temperaturer har skabt naturkatastrofe i Sdr. Strømfjord. Borgmester appellerer om hjælp.

Vedvarende sol og varme i Sydvestgrønland har skabt en begyndende naturkatastrofe i Kangerlussuaq, der er bedre kendt herhjemme som Sdr. Strømfjord.

Voldsomme afsmeltninger fra fjelde og gletsjere i området har fået en lokal elv til at gå over sine bredder og rive en vital bro med sig i vandmasserne. Og alt tyder på, at situationen kun bliver forværret i de kommende dage.

- Vi står over for en kritisk situation i Kangerlussuaq. Den kræver allerede en stor indsats af mange mennesker, og de skal have stor ros for deres ekstraordinære arbejde. Men vi har brug for flere ressourcer for at få fuld kontrol over situationen, skriver borgmesteren i Qeqqata Kommune, Hermann Berthelsen, i en pressemeddelelse, hvor han betegner situationen som en "naturkatastrofe".

En hel meter over tidligere højderekord Den bortrevne bro betyder bl.a., at der ikke er adgang til radaren i byens lufthavn, der er Grønlands største. Men der er frygt for, at de stigende vandmasser kan vælte elmaster og ødelægge vandrør i byen, hvorved vital infrastruktur vil blive ødelagt. I øjeblikket er vandstanden i elven en hel meter over den gamle højderekord fra 1984. Direktøren for Grønlands lufthavnsvæsen, Jens Lauridsen, fortæller til Grønlands Radio, at man har udarbejdet en nødplan, der træder i kraft, hvis elforsyningen til lufthavnens radarstation skulle blive ramt.

Til samme medie siger seniorforsker ved Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser, Dirk Van As:

- Som temperaturerne ser ud i den nærmeste fremtid, må det betyde, at vandstanden i elven bliver ved med at stige, og det kan man ganske enkelt ikke gøre noget ved. Det må de stedlige myndigheder tage med i deres fremtidsplanlægning.

Usædvanligt varmt i Grønland Generelt er der usædvanligt varmt i øjeblikket i Grønland. I Narsarsuaq i det sydvestligste Grønland målte man i sidste uge 23,6 grader, og i hovedstaden Nuuk sneg termometeret sig i tirsdags op på 20,3 grader.

Men måske endnu mere usædvanligt målte en vejrstation på den grønlandske indlandis' højeste punkt, Summit i 3.200 meters højde, hele 2,2 plusgrader forleden. Tøvejr på indlandsisen smelter den overliggende hvide sne og blotlægger den mørke is nedenunder, hvorved isen optager væsentligt mere varme fra solen end ellers.

I det hele taget er der generelt strålende sommervejr i det nordatlantiske område fra Færøerne over Island til Grønland. Og samtidig er der køligt, ustadigt og regnfuldt i Nordeuropa.

Fænomenet kaldes for temperaturvippen eller mere teknisk Den Nordatlantiske Oscillation (NAO). I øjeblikket er NAO'en negativ, hvilket så at sige fastlåser den lidt omvendte klimasituation.

Ifølge vejrudsigter er der ingen forventning om køligere og mere overskyet vejr i Grønland i de kommende syv til ti dage.