På øen North Sentinel Island, som ligger i Bengalbugten og er en af Andaman-øerne, bor et stammefolk så farligt, at stort set alle gæster, der har besøgt øen, aldrig er kommet derfra i live.

Øen tilhører de indiske myndigheder, som har vurderet, at stammefolket sentineleserne, som beskrives som et af verdens mest isolerede folkeslag, er så farligt, at det ikke er sikkert for mennesker at opholde sig bare i nærheden af øen.

Derfor er det blevet forbudt at opholde sig nærmere end 5,6 kilometer fra øen, der er cirka 70 kvadratkilometer stor.

Stammefolket og øen North Sentinel Island bliver beskrevet i minidokumentaren 'A Banned Island in India - North Sentinel Island', som er lavet ved at sammensætte gamle videobilleder fra forskningsekspeditioner til øen samt gamle militærfotos.

Det skriver TV 2 Norge, der har fået lov at gengive indhold fra dokumentaren.

Den beskriver blandt andet, hvordan stammen historisk set har været voldelig mod de fleste, der har forsøgt at nærme sig øen. Flere er blevet dræbt, og andre er blevet truet med spyd, bue og pil eller aggressivt kropssprog generelt.

Flere antropologer har gennem tiden forsøgt at besøge øen, men det har ofte vist sig for farligt.

Øen North Sentinel Island ligger i Bengalbugten ud for Indien.
Øen North Sentinel Island ligger i Bengalbugten ud for Indien. Foto: Google Earth
Vis mere

TV 2 Norge skriver, at et hold antropologer i 2011 forsøgte at tælle antallet af sentinelesere på øen, men grundet frygt for at gå i land, endte holdet med at tælle fra en båd. Her nåede de op på 15 indbyggere, men der menes at være flere.

I 1975 forsøgte det verdenskendte medie National Geographic at besøge øen for at lave en dokumentar, men endte med at opgive missionen, fordi deres regissør blev beskudt og fik en pil i låret.

»Det spiller ingen rolle, om du er en ven eller fjende, eller om du har kommet der med vilje eller ved et uheld. Lokalbefolkningen vil møde dig på den samme måde – med pil og bue,« lyder det i dokumentaren.

De indiske myndigheder har tidligere forsøgt at få kontakt til stammefolket på øen tilbage i 1967. Her ledede antropolig Triloknath Pandit an og gav stammen gaver i håb om, at det ville vinde deres tillid.

Det gjorde det dog langtfra. I stedet for at sætte pris på gaverne, satte stammefolket sig på hug over gaverne som for at vise, at man ville forette sin nødtørft på dem.

»Det var ment som en fornemelse overfor os, og vi var ikke velkomne,« har Pandit ifølge TV 2 Norge tidligere forklaret.

I 1991 efter at have givet stammefolket flere gaver, lykkedes det dog antropologen at få adgang til øen uden at risikere at miste livet. Han sørgede dog for ikke at opholde sig på øen i for lang tid af gangen - og hver eneste gang blev han frarøvet sine briller og sit tøj.

Han har siden fortalt om sine oplevelser til The Independent, og her beretter han blandt andet om, hvordan stammefolket kan knuse kokosnødder med tænderne, og hvordan de ikke ved, hvordan man laver ild. Af samme grund bevogter de et ildsted på øen konstant. Stammefolket lever blandt andet af fisk, skildpadder og vildsvin på øen.

Antropologen beskriver også, hvordan de lever uden en fælles samfundsstruktur og på mange måder lever, som mennesker gjorde for mere end 15.000 år siden.

TV 2 Norge beskriver, hvordan flere gennem tiden har fået en yderst kølig modtagelse af stammefolket - og i værste fald er blevet dræbt - efter besøg på North Sentinel Island. I 2006 blev to fiskere dræbt på øen efter at have været der for at fiske ulovligt, og i 1867 gik 86 skibrudne mennesker fra det indiske skib Nineveh i land på øen - mens kun en kom derfra.

Indiske myndigheder overvejer stadig, hvordan man skal håndtere det primitive stammefolk. Nogle mener, man skal fragte dem fra øen og til civilisationen, mens andre er uenige.