EU og Japan er klar til at lægge historiske handelskonflikter bag sig og starte nye aftaler om frihandel.

EU og Japan - der tidligere har haft store vanskeligheder med at blive enige om nye handelsaftaler - har nu bevæget sig et stort skridt nærmere hinanden.

De to økonomiske stormagter er på et topmøde i Bruxelles blevet enige om at arbejde hen imod forhandlinger om frihandelsaftaler.



- Vi har taget vigtige skridt i vores handelsrelationer og sat kursen mod frihandelsaftaler. Der er stadig lang vej at gå endnu, men målet er nu klart, siger EU's præsident, Van Rompuy, efter topmødet.

Helt konkret betyder de nye løfter, at der nu vil blive udarbejdet en liste med konkrete mål for forhandlingerne.

EU's 27 stats- og regeringschefer skal dog godkende denne liste, inden de reelle forhandlinger kan skydes i gang.

- Fra dansk side lægger vi vægt på, at der nu gøres konkrete fremskridt med at forberede forhandlingerne, som så forhåbentligt kan åbnes formelt senest under det danske EU-formandskab, lyder kommentarer fra den danske udenrigsminister Lene Espersen (K).

I Dansk Industri hilser man også udsigten til frihandelsaftaler velkommen.

DI's afsætningspolitiske chef, Peter Thagesen, fortæller, at frihandelsaftaler især vil gavne den danske fødevareindustri samt salget af lægemidler.

- EU har tidligere følt, at man er blevet mødt med unfair vilkår fra Japans side. Derfor er det vigtigt, at japanerne nu viser, at de er parate til at imødekomme os, inden forhandlingerne reelt går i gang, siger Peter Thagesen.

Frihandelsaftaler kan ifølge beregninger fra EU-Kommissionen være med til at bringe EU's samhandel med Japan op på et tocifret milliardbeløb (i euro).

Aftalerne kan ligeledes fungere som en hjælp til den japanske økonomi, som kæmper med at finde fodfæste oven på det altødelæggende jordskælv og den efterfølgende tsunami og atomkatastrofe, som ramte landet i marts.



/ritzau/