FC København synes urørlig i Superligaen. Men på et parameter må der være grund til panderynker i hovedstadsklubben.

Kun 7.368 tilskuere var nemlig dukket op i Telia Parken tirsdag aften for at se Ståle Solbakkens tropper mose Viborg med 4-0. Det tal er det laveste i 18 år.

Man skal således tilbage til 1998 for at finde en kamp, hvor færre mennesker dukkede op til en hjemmekamp for FC København. Dengang var 6.623 til stede for at overvære københavnernes opgør mod - ja, Viborg.

Viborg ser ud fra tilskuertallene bare ud til at være den modstander, FC Københavns fans mindst gider se. For i 2001 spillede FC København en 'hjemmekamp' mod de grønblusede på Brøndby Stadion, fordi Parken dengang skulle lægge stadion til det europæiske melodi grand prix. Og her dukkede blot 7.302 personer op.

Den kamp og tirsdagens opgør er dog også de eneste to gange i dette årtusind, at der har været under 7.500 tilskuere til Løvernes hjemmekampe.

Men når FC København alligevel, som så mange andre Superliga-klubber, må have bekymringer over tirsdagens tilskuertal, kan det skyldes det faktum, at københavnerne i forhold til sidste sæson har et fald på over en fjerdedel, hvis man tager efterårets tal sat op imod hele sidste sæson. Helt nøjagtig er tilskuertallet i Telia Parken faldet fra et gennemsnit på 16.191 i sidste sæson til foreløbige 12.088 i denne sæson efter 19. spillerunde. Det giver et fald på 25,3 procent. Ser man blot på de første ni hjemmekampe i Superligaen i sidste sæson sat op imod de første ni kampe i denne sæson, er faldet imidlertid meget mindre.

I sidste sæson gik der 12.644 tilskuere gennem tælleapparaterne til FC Københavns ni første hjemmekampe.

»Totalt set er vi kun gået omkring tre procent tilbage i dette efterår, og det skyldes ikke mindst, at vi på grund af Champions League-kampene har spillet lørdagskampe. Det har taget en stor del af fokus og potentiel økonomi fra Superliga-kampene. Det får ikke alarmklokkerne til at ringe og er ikke en 'krise' eller noget, der bare er i nærheden. Det er et minimalt udsving,« siger FC Københavns pressechef, Jes Mortensen, til bt.dk.

Han mener ikke, at den nye superligastruktur har betydning for, at tilskuertallet er faldende.

»Når jeg måler med den gamle struktur fra sidste år, er der få hundreder til forskel. Det mener jeg ikke er nogen form for valid sikkerhed på, at det er den nye struktur, der gør det,« forklarer han.

Mestrene har trods de dalende tilskuertal ellers gjort et stort nummer ud af reklamere for, at 'der ingen undskyldninger' findes for ikke at komme i Telia Parken, men det har endnu ikke vist sig at være en kampagne, fansene har taget til sig, da selv ikke Champions League-hjemmekampene mod Club Brugge, Leicester og Porto har været udsolgt.

FC København kan dog finde trøst i, at kun AGF af de Superliga-klubber, der også var i den bedste række i sidste sæson, har oplevet fremgang på tilskuersiden, hvis man sammenligner det nuværende tilskuersnit med hele sidste sæsons tilskuersnit.

Her er listen over klubbernes tilbagegang:

1. Esbjerg: - 29,4 procent.
2. FC Nordsjælland: - 27,4 procent.
3. FC København: - 25,3 procent.
4. Viborg: - 23,2 procent.
5. Sønderjyske: - 20,4 procent.
6. Randers: - 18,3 procent.
7. OB: -14,7 procent.
8. AaB: - 10,6 procent.
9. Brøndby: - 1,8 procent.
10. FC Midtjylland: - 1,1 procent.
11. AGF: Fremgang på 3,3 procent.

Alle klubber kan nok med en vis sikkerhed forvente, at forårets slutspil og det bedre vejr får folk på stadion igen, så tilskuertallene igen stiger.