Franken er et rigtigt vinland. Langs Main-floden har vinproduktion altid været så naturlig og traditionsbunden som i Bordeaux eller Bourgogne i Frankrig.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Men udenfor Franken har vinen stået i skyggen af øl. Og selvom Franken som resten af Tyskland også er et øl-land, er det at være vinbonde stadig ligeså almindeligt som at være håndværker, landmand eller funktionær. Det gælder især i det nordlige Franken omkring Würzburg.

Modsat øl, der brygges på stadigt større og større bryggerier, der ejes af stadigt større koncerner, så laves vinen stadig lokalt i Franken.

Vin til vennepris
Hvis du kører en tur langs Main-floden og slår et smut ind om en af de mange landsbyer, der omsluttes af vinmarker eller bymure fra middelalderen, skal du ikke snyde dig selv for et besøg på den lokale knejpe. Uanset om du drikker øl eller vin, er der god mulighed for at få sig en snak med de lokale vinbønder fra de omkringliggende gårde.

Og skulle man være så heldig at møde en selvstændig vinbonde - jo mindre landsby, des større chance - er der gode chancer for at få en kasse vin fra de meget lokale vinmarker til vennepris. Det vil sige en hel del mindre end priserne i supermarkederne i de lidt større byer. Du gør en god handel, støtter et af egnens traditionelle håndværk og får en god vin med historie.

Selv vinflaskerne skiller sig ud. De bedste frankiske vine er hvidvine og tappes på de karakteristisk buttede Bocksbeutel-flasker, der kun kendes fra netop dette vindistrikt.

Besøg på vinstue
Der produceres også rødvine i Franken. Men på grund af klimaet når de ikke helt samme høje niveau som hvidvin. Det er selvfølgelig muligt at få en god rødvin, der til gengæld kun sjældent tappes på de charmerende Bocksbeutel.

Würzburg er hele Sydtysklands vin-hovedstad. Og kommer du forbi, er vinstuen Juliuspital et besøg værd. Juliuspital, der åbnede 12. marts 1576, fører stort set alle egnens vine. Helt specielt er vin med den helt unikke betegnelse Würzburger Stein Inner Leiste (inderste ranke). Så kommer druerne til vinen fra selve Würzburger Stein. Det er de vinbeklædte skråninger, der fører op til byens gamle fæstning fra år 1000 før Kristus, og som stadig ligger midt i byen. Mere lokalt kan det ikke blive.