Antallet af arbejdsløse danskere, der risikerer at stå helt uden indkomst, bliver meget større end forventet.

Omkring 10.000 danskere risikerer at stå helt uden indkomst i slutningen af 2015, hvor der senest skal være Folketingsvalg. Det viser nye tal fra AK-Samvirke, sammenslutningen af A-kasser.

Ca. 6.000 danskere vil i år ikke få gavn af regeringens 'hjælpepakke' til de danskere, der ryger ud af dagpengesystemet. De vil kunne få kontanthjælp, men kun hvis de overhovedet ikke har anden indtægt. Omkring halvdelen af dem vil stå helt uden indkomst - enten fordi deres ægtefælle har indkomst eller fordi de ejer en lejlighed, et hus eller en bil. Eller fordi de ikke er gamle nok til at få et seniorjob. Og det tal vil stige støt de kommende år, så omkring 20.000 danskere risikerer at ryge helt ud i løbet af 2015, hvis arbejdsløsheden til den tid er den samme som nu. Og halvdelen af dem, ca. 10.000, vil stå helt uden indtægt.

- Analysen viser, at der er brug for en varig og holdbar løsning, hvis vi skal undgå, at et stort antal tusinde ledige i de kommende år ryger ud af dagpengesystemet. Problemet vokser så hurtigt, at vi ikke bør vente på resultatet af den kommende dagpengekommission, som først ventes færdig engang i 2015. Som et minimum bør der i efteråret 2013 træffes beslutning om at fjerne fordoblingen af genoptjeningskravet, siger direktør i AK-Samvirke, Verner Sand Kirk.

30.000 stod til at falde ud af dagpengesystemet i år, men de fleste er blevet midlertidigt reddet af den seneste 'dagpengeløsning' fra maj. Da indførte regeringen en midlertidig arbejdsmarkedsydelse, der udgør 60 pct. af det maksimale dagpengeniveau for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. Personer, der opbruger dagpengeretten i 1. halvår 2014, har ret til arbejdsmarkedsydelsen i op til 15 måneder.

- Regeringen og embedsmændene i Finansministeriet har ikke taget højde for, at der sker en ekstra voldsom stigning i antallet af folk, der ryger ud, når man beskærer ydelsesperioden og samtidig fastholder fordoblingen af genoptjeningsperioden.

- Hvis ledigheden forbliver på det nuværende niveau, vil et realistisk bud være, at 15-20.000 årligt vil miste dagpengene, når de midlertidige ydelser er udfaset. En bedre beskæftigelse med fald i ledigheden vil dog begrænse antallet noget. Og en bedre beskæftigelsesindsats, som Carsten Koch og co. skal komme med forslag til, kan måske også afbøde noget. Men i modsat retning trækker, at efterlønsalderen stiger med et halvt år årligt fra 2014, og det betyder, at der frigøres færre job til de ledige, siger Verner Sand Kirk.