Onsdag har den første afhøring i en sag om danske tilfangetagelser i Irak og fejlagtige oplysninger til Folketinget fundet sted.

Har fem danske topofficerer bevidst ført Folketinget bag lyset og givet forkerte oplysninger om antallet af Danmarks irakiske krigsfanger?

Det spørgsmål skal den tidligere præsident for Højesteret, Torben Melchior, forsøge at besvare gennem afhøringer af en række prominente vidner, herunder en tidligere forsvarsminister. Onsdag morgen begyndte sagen - hvis omdrejningspunkt blandt andet er et notat fundet i en papkasse - hos statens advokat, Kammeradvokaten.

Ifølge Torben Melchior, der er udpeget som forhørsleder, står der »omkring 15 til 16 navne« på hans liste over personer, der skal afhøres.

- Det er endnu ikke fastlagt, hvornår de enkelte skal afhøres. Det er et stort puslespil at få på plads, da alle vidnerne også har andre gøremål, siger den tidligere højesteretspræsident.

Listen over indkaldte vidner rummer flere prominente navne, men Torben Melchior ønsker ikke at gå i detaljer. Det står dog klart, at tidligere forsvarsminister for Venstre, Søren Gade, to tidligere forsvarschefer, Tim Sloth Jørgensen og Jesper Helsø, samt den nuværende chef for Forsvarsstaben er indkaldt - oplysninger, som forhørslederen bekræfter.

Når de mange vidneafhøringer er overstået, vil det være op til Torben Melchior at komme med en indstilling til den nuværende forsvarsminister, Nick Hækkerup (S), om det videre forløb i sagen.

- Jeg er blevet bedt om at komme med en indstilling til, hvorvidt der skal ske noget, og hvad der skal ske, siger Torben Melchior.

Melchior ønsker ikke at pege på, hvilke sanktioner der kan komme på tale, men ifølge »Bekendtgørelse af lov om tjenestemænd« er blandt andet suspendering, degradering eller afsked i spil. Det er op til Hækkerup at bestemme, hvorvidt han vil følge indstillingen.

I papkassenotat-sagen er fem danske topofficerer mistænkt for bevidst at føre Folketinget bag lyset omkring antallet af irakiske krigsfanger. Det omstridte notat, der dukkede op under en undersøgelse i maj 2011, viste, at danske soldater i Irak havde været med til at tilbageholde langt flere end de 198 personer, som Folketinget flere gange var blevet informeret om.

Ifølge notatet var Hærens Operative Kommando klar over, at danske soldater snarere havde taget godt 500 til fange.

Som følge af de fejlagtige oplysninger havde forsvarsministrene Søren Gade og Gitte Lillelund Bech (V) begge fejlinformeret Folketinget, uden dog at være bevidst om det.

Hverken Kammeradvokaten, som repræsenterer Forsvarsministeriet i sagen, eller Forsvarsministeriet har onsdag ønsket at udtale sig om sagen.