Danmarks og den nye regerings grønne profil øger presset på det danske EU-formandskab, der tager over i 2012.

Danmarks nye klimaminister, Martin Lidegaard (R), trådte ved sin debut mandag i EU ind i flere klassisk spegede EU-sager, hvor medlemslandenes modstridende interesser risikerer at bremse arbejdet mod en ny global klimaaftale.

Lidegaard noterer sig, at Danmarks stærke profil i miljø- og klimaspørgsmål øger presset på det kommende danske EU-formandskab, der begynder ved årsskiftet.

Ministeren siger det ikke direkte, men EU-diplomater lægger ikke skjul på, at det nuværende polske formandskab ikke prioriterer den grønne dagsorden højt.

- Det, der skræmmer mig mest fra mødet i dag, er de særdeles høje forventninger til det danske formandskab, siger Lidegaard.

EU-landenes miljø- og klimaministre skulle på deres møde i Luxembourg mandag enes om et fælles oplæg til den næste FN klimakonference, der holdes til december i Durban.

Her er netop formandslandet, Polen, blandt fodslæberne, fordi polakkerne kræver at få lov til at overføre deres ubrugte kvoter for udledning af CO2 til en ny klimaaftale.

Danmark er blandt de lande, der klart går imod den løsning.

- Antallet af overskydende kvoter er så enormt, at hvis man forestillede sig, at vi skulle overføre bare fem procent eller to procent af dem, så ville det underminere vores klimapolitiske målsætninger, siger Martin Lidegaard.

Men ministeren erkender, at spørgsmålet endnu ikke er løst, og at man blot er enedes om et forhandlingsmandat til Durban-konferencen, hvor man hverken accepterer eller udelukker, at lande kan benytte deres overskydende CO2-kvoter.

Han mener dog, at der er tale om "en bevægelse i den rigtige retning", og at der ser ud til at være enighed om, at EU skal gå forrest i verden med sine klimamålsætninger.

/ritzau/