EU-ekspert og lektor, Søren Riishøj, fra Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet er ikke i tvivl:

- Helle Thorning Schmidt er en af dem, der kommer i spil som formand for EU-kommissionen. Hun har en god chance, fordi de nordiske lande endnu ikke har beklædt posten, siger Søren Riishøj.

Det var Financial Times, der som de første pegede på, at den danske statsminister bliver nævnt som en mulig kandidat, når der skal findes en ny formand for EU-kommissionen i 2014.

- Hvis man spurgte Angela Merkel ville hun formodentlig sige, at Thorning bestemt var en mulighed. Det vigtige er, at det er en person, der har et ordentligt forhold til både Tyskland, Frankrig og England. Og det har Thorning, siger Riishøj.

Han nævner også den polske statsminister som en mulighed, og han har flere års erfaring som statsleder.

- Formanden skal kende EU indefra, være god til sprog og kunne manøvrere mellem forskellige staters interesser. Thorning fik meget ros for sit EU-formandsskab, og må også siges at have vist herhjemme, at hun kan stå for et vidst pres, siger Riishøj.

Han tror ikke på, at de danske forbehold får betydning og heller ikke, at Danmark ikke er med i Euroen.

- Det kan godt være, at nogen vil udnytte situationen og påstå, der betyder noget. Men det problem bliver overdrevet. Der er alle mulige lande, der har forbehold og særaftaler.

Riishøj ser som nævnt, at de nordiske lande kan komme til at spille en helt særlig rolle i valget af EU-kommissær denne gang.

- Hvis de nordiske lande kunne samles om at pege på Thorning, ville hun stå stærkt, fordi Norden endnu ikke har siddet i formandsstolen og heller ikke har haft en person som formand for parlamentet.

Riishøj mener heller ikke, at det kan komme til at spille en rolle, at der i forvejen sidder en dansker, Anders Fogh Rasmussen, som Natos generalsekretær.

- Det er to helt adskilte institutioner. Men det kan da godt være, at det vil blive fremført som et element, når magtkampene går i gang. Polakkerne går jo meget op i prestigen ved at besætte den slags topjob, og Fogh vandt magtkampen over en polak til posten som Natos Generalsekretær.

Søren Riishøj tilføjer, at Thorning formodentlig ikke vil kommentere sit eventuelle kandidatur, før hun er sikker på at blive valgt. Og det gør hun også klogt i, mener han.