Det lykkedes ikke at holde sammen på EUs 27 lande i forsøget på at redde euroen. Efter et dramatisk forhandlingsforløb står det her til morgen klart, at EU står splittet og eurolandene nu rykker sig fri.

BRUXELLES: Forsøget på at redde euroen får nu konsekvenser for det europæiske samarbejde. Efter et dramatisk forhandlingsforløb i Bruxelles fra de tidlige aftentimer i går til de tidlige morgentimer i dag står det klart, at det ikke lykkedes for stats- og regeringslederne at holde sammen på EU.

LÆS OGSÅ:

I stedet rykker de 17 eurolande sig nu fri og går videre med en række beslutninger for at redde euroen, som landene udenfor euroen dog får mulighed for at tilslutte sig.

Vigtigst er det dog ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at eurolandene er blevet enige om at gennemføre de regler, der har været planlagt for at dæmme op for gældskrisen. Og selvom det var et kardinalpunkt for Danmark helt op til mødet at holde sammen på de 27 EU-lande, så talte statsministeren ved en pressebriefing her til morgen om topmødets første dag som en succes.

LÆS OGSÅ:

- Der var en stærk stemning af, at vi skulle tage nogle vigtige beslutninger, som også skulle kunne ses udefra. Det synes jeg er lykkes. Det handler om at skabe ro og tryghed om euroen. Og det mener jeg, man kan sige, at vi har gjort, sagde Helle Thorning-Schmidt efter en lang nats uafbrudte forhandlinger.

- Der er taget nogle skridt i aften, som jeg mener vil bidrage markant til at skabe ro og tryghed om euroen. Eurolandene vil gå frem mod større disciplin, større sammenhold og større sikkerhedsnet for de lande, som har det svært, sagde hun.

LÆS OGSÅ: 

Men Thorning måtte også erkende, at hendes eget krav om at der skulle holdes sammen på EUs 27 lande var blevet ofret, da euroen lå på operationsbordet. Der bliver ikke tale om traktatændringer, for det blokerede Storbritanniens konservative premierminister, David Cameron, for med en række krav, der ifølge en diplomatisk kilde, som Berlingske talte med her til morgen, var helt umulige at imødekomme for de andre lande.

Derfor går de 17 eurolande nu solo og integrerer sig tættere i en form for finanspolitisk union, som de aftaler på mellemstatslig niveau - altså udenom EU. Ikke-eurolande får tilbudt at gå med i det finanspolitiske samarbejde i en slags koalition af villige. Om Danmark vil gå med i samarbejdet er endnu uklart.

- Jeg synes, de beslutninger, der er taget i eurolandene, er fornuftige, og de vil styrke euroen. Nu vil vi nærstudere de her ting, og så vil vi overveje, om det er noget, Danmark skal være med i, og vi vil selvfølgelig diskutere det hjemme i folketinget, sagde Helle Thorning-Schmidt, der understregede, at toplederne havde valget mellem at holde sammen på de 27 og at redde euroen. Man valgte det sidste.

LÆS OGSÅ: 

Det her er vel en svækkelse af EU som vi kender det?

- Det er en styrkelse af det EU vi kender på den måde, at det EU havde brug for i aften, var at vi styrker euroen og skaber mere ro omkring den. Det har vi skabt nu med et øget sammenhold, øget og et stærkere sikkerhedsnet. Så der er ingen tvivl om, at de beslutninger vi har taget i nat styrker Europa, sagde Helle Thorning-Schmidt.