Afghanistan, Irak og Sudan skal i de kommende år have 1,2 milliarder kr. af den danske udviklingsbistand. Det skal de, fordi regeringen i stigende grad lægger vægt på dansk sikkerhedspolitik i prioriteringen af udviklingsbistanden, skriver tidsskriftet Ingeniøren fredag.

Ingeniørens oplysninger stammer fra regeringsnotatet "Regeringens prioriteter for Dansk Udviklingsbistand 2005-09. Sikkerhed, vækst udvikling", som endnu ikke er offentliggjort, men ventes at blive det i forbindelse med VK-regeringens forslag til finanslov 2005.

- Tendensen er færre og færre programsamarbejdslande med fokus på langsigtet fattigdomsbekæmpelse. For tiden går flere og flere ulandsmidler til at opnå politiske resultater inden for andre områder end ulandsbistanden. Det er vigtigt at fastholde prioriteringer, som både er efterspurgte af modtagerlandene og har dem i førersædet for egen udvikling, siger Mads Peter Gede, som er international direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, og derfor følger området tæt.

Regeringen begrunder sin satsning på sikkerhed med, at voldelige konflikter og terrorisme fremmer flygtningestrømme, organiseret kriminalitet og hæmmer økonomisk samkvem. Udviklingsbistanden opfattes som et centralt udenrigspolitisk instrument, som tilmed kan få yderligere muligheder, når Danmark til efteråret på FN's generalforsamling ventes at blive valgt til medlem af FN's Sikkerhedsråd for 2005-06.

/ritzau/