Skatteministeriets eksperter har undervurderet omfanget af danskere, der har taget imod tilbuddet om skattefrie medarbejderaktier og obligationer på deres arbejdspladser, skriver Politiken torsdag.

Det erkender skatteminister Kristian Jensen (V) nu i et svar til SF's skattepolitiske ordfører Morten Homann.

Alligevel er der ikke grundlag for at konkludere, at ordningerne koster staten flere penge i tabte skatteindtægter, når der ikke "foreligger et fuldt dækkende billede af udbredelsen af ordningerne", skriver ministeren.

Men den melding får nu en af landets førende skatteeksperter til at reagere. Skattefrie frynsegoder breder sig med en sådan hast, at statens tab skal tælles i milliarder, mener professor Ole Bjørn, tidligere formand for Ligningsrådet og nu skattekonsulent i revisionsfirmaet KPMG:

- Min vurdering er, at den samlede samfundsmæssige omkostning ved de mange skattebegunstigede personalegoder ligger på mellem fire og fem milliarder kroner. For flodbølger har det med at hærge, inden de lægger sig - og situationen i Danmark lige nu er den, at antallet af lønmodtagere, der har disse goder, er i hastig vækst, siger Ole Bjørn.

Skatteministeriet skønner, at alle former for skattefrie frynsegoder - fra internetforbindelser og sundhedsforsikringer til pendlerkort og edarbejderaktier - hvert år koster statskassen 1,1 milliard kroner i tabte skatteindtægter. Men det skøn nærmer sig efterhånden det groteske, siger Ole Bjørn til Politiken.