Der er tale om en politisk beslutning til 20 mia. kr. – muligvis mere. Det handler om fremtidens jagerfly.

Valget står mellem den amerikanske Joint Strike Fighter, den europæiske Eurofighter Typhoon og Gripen fra svenske Saab.

Favoritten er Joint Strike Fighter, der bliver det mest avancerede kampfly i verden, når det efter planen er færdigudviklet i 2009.

Siden 1997 har Danmark betalt knap en milliard for at være med i udviklingen af flyet, der går under typenavnet F-35. Og nu godkender Folketingets Finansudvalg en ekstraregning på yderligere to mia. kr., så Danmark de næste 45 år kan være med til at producere, udvikle og vedligeholde de op mod 6.000 JSF-kampfly, der ventes at blive solgt i alt. Det er prisen for at få fingre i de lukrative ordrer i udviklingsprocessen. Men partierne bag forsvarsforliget – regeringspartierne, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre – betaler gerne den pris, og det glæder forsvarsminister Søren Gade.

- Det er vigtigt for danske virksomheder, at Danmark deltager i den næste fase af JSF-udviklingsprojektet, når en række nye ordrer kommer i spil til april. Det er en god mulighed for at få højteknologiske arbejdspladser til Danmark, siger Søren Gade, der understreger, at det danske forsvar ikke har bundet sig til at købe JSF, som afløser for de nuværende F-16 jagerfly. Men den tror SFs forsvarsordfører Holger K. Nielsen ikke på.

- Beslutningen om de to milliarder er udtryk for, at Danmark bliver sluset mere og mere ind i projektet, uden at det er blevet diskuteret ordentligt, om vi overhovedet har brug for de kampfly. Man forpligter reelt Danmark til at købe Joint Strike Fighter, selvom der også er andre fly, siger Holger K. Nielsen.

- Det er en kæmpe investering på den anden side af 20 mia. kr. – måske op til 40 mia. kr. Det er skandaløst, at man kører den beslutning igennem bag om ryggen på offentligheden med et aktstykke til finansloven, siger Holger K. Nielsen.

Politikerne skal senest i 2009 vælge, om Danmark fortsat skal have jagerfly, og om det skal være Joint Strike Fighter eller en af de to andre modeller.