De kommer an på længden, viser stor engelsk undersøgelse. Kvinder med lange ben nyder visse fordele. F.eks. har de lettere ved at nå de ting, som ligger på den øverste hylde. De er også lidt sværere at overse i en menneskemængde.

Men der er endnu en oplagt fordel ved at være begunstiget med et par pæne, lange stolper: Langbenede kvinder føder tilsyneladende sundere babyer, viser ny forskning.

4.000 mødre har deltaget i den videnskabelige undersøgelse fra Bistol Universitet i England, og resultatet bringes i den nye udgave af det ansete lægetidsskrift »Paediatric and Perinatal Epidemiology«. Forskerne konkluderer, at babyerne er større, fordi deres langlemmede mødre generelt har fået en bedre ernæring gennem opvæksten.

Der er flere forskningsresultater, som nu peger imod, at spædbørns sundhed er meget tæt forbundet med moderens ernæringstilstand, men med Bristol-undersøgelsen er der for første gang påvist en forbindelse mellem benlængde og barnets fødselsvægt.

Forskerne udspurgte, undersøgte og målte kvinder fra 23 byer i England, Wales og Skotland, udvalgt efter normale videnskabelige kriterier. Kvinderne fik målt både længden på torsoen og benene.

Studiet viste, at for hver ekstra 1,27 cm. benlængde hos moderen, kunne man lægge 28 gram oveni den nyfødtes fødselsvægt. »Vi fandt en lineær forbindelse mellem benlængde og babyens fødselsvægt. Jo længere ben, jo tungere spædbarn«, siger forskningsleder Debbie Lawlor, Bristol Universitetet.

»I gennemsnit fandt vi, at en kvinde, hvis ben er en centimeter længere end gennemsnittet, vil få en 22,1 gram tungere baby. Benlængde er en måler for, hvilken ernæring man har fået i sin barndom. De kvinder, der har fået en typisk lav-energi kost i barndommen, får kortere ben.

Afbrydelse af væksten på et hvilket som helst tidspunkt i livsforløbet, men især i perioden før puberteten, resulterer i en ret lang torso og korte ben. Ingen tidligere undersøgelser har tidligere beskæftiget sig med forbindelsen mellem forskellige komponenter som højde og fødselsvægt«, siger den engelske forsker.

Supermodellerne Helena Christensen. Cindy Crawford og Elle Macpherson har allesammen lange ben, og deres babyer vejede alle omkring 3,6 kilo eller mere - sammenlignet med et gennemsnit på omkring 3,2 kilo for de fleste engelske og danske babyer.

Den kendte fotomodel og skuespiller Liz Hurley nævnes i »The Sunday Times« som endnu et eksempel på en kvinde med pænt lange ben. De måler 101,60 cm. udvendigt. Hendes søn Damian, født sidste år, vejede mere end 4.100 gram ved fødslen.

En babys fødselsvægt er - konkluderer forskerne - et sikkert fingerpeg om barnets fremtidige helbredstilstand. Store babyer rammes ikke så ofte af kroniske sygdomme som f.eks. hjertesygdom og diabetes senere i livet.