Rygning og alkohol er med til at placere danske kvinders levealder i bunden, viser ny undersøgelse. Kun de østeuropæiske kvinder lever kortere tid

Danske kvinder har udsigt til at dø hele fire år før bl.a. de spanske. Herhjemme kan kvinderne forvente at blive 79.5 år, og dermed placerer Danmark sig dårligst sammenlignet med andre vesteuropæiske lande som Frankrig, Spanien og Italien.

Den simple forklaring er, at vi drikker og ryger for meget, mener Knud Juel, der er seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed:

- Det er et billede, der har tegnet sig i nogle år, og det er især de kroniske sygdomme, der her er tale om. De rygningsrelaterede er lungekræft og rygerlunger, og som markør for alkohol ses skrumpelever, forklarer han.

Ikke nået langt med sundhed
Isoleret set er levetiden steget i Danmark, men sammenlignet med andre lande, som f.eks. Sverige, rammer vi bunden. Det kommer ikke bag på livsstilsekspert Christine Feldthaus:

- Vi er jo sådan set kendt for et stykke med sild, snaps og så lidt røg. Vi er desværre ikke nået helt så langt med sundheden som i andre lande, siger hun.

Og selvom kvinderne efterhånden burde kende sundhedsfaren ved rygning, mener Christine Feldthaus, at forfængeligheden spiller en større rolle:

- De (kvinderne) er bange for at blive tykke af at holde op med at ryge. Man tænker ikke over, at man kan dø af det. Det er jo ikke noget, der rammer mig, det er jo noget, der rammer naboen, siger hun.