Flere kvinder end mænd dør nu af rygning. Det er første gang, at statistikken falder negativt ud for kvinderne.

Lungekræft, KOL og hjertesygdomme er blandt de sygdomme, der er relaterede til rygning, og som hvert år koster 14.000 danskere livet.

Men for første gang koster de rygerelaterede sygdomme nu flere kvinder livet end mænd, skriver Jyllands-Posten.

For 10 år siden var det ligeledes 14.000 danskere, der årligt døde af rygerelaterede sygdomme, men fordelingen blandt kønnene var anderledes.

Dengang døde 7.500 mænd - det vil sige mere end halvdelen - af rygning. I dag er kvinderne i overtal med 7.200 rygerelaterede dødsfald, viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed. De nye tal kan dog virke paradoksale, da andelen af kvindelige rygere altid har været lavere end andelen af mandlige rygere.

Årsagen er, at rygning generelt er hårdere for kvinders helbred. Det kan for eksempel være gældende, at kvinders lunger er mindre og derfor er dårligere til at tåle rygning. Sådan lyder forklaringen fra Knud Juel, forskningsleder på Statens Intitut for Folkesundhed, Syddanske Universitet.

De nye tal viser også, at en mandlig storryger i gennemsnit lever otte år kortere end en mand, som aldrig har røget. For kvinder er forskellen 10 år. Det spiller desuden ind, at mænd og kvinders rygevaner har ligget forskudt gennem de seneste årtier, og de rygerelaterede sygdomme og dødsfald viser sig først efter mange års rygning.

- Mænd begyndte at ryge langt tidligere end kvinderne, lige som mændene var hurtigere til at holde op og vende kurven. Når vi i dag ser flest rygerelaterede dødsfald blandt kvinder, skyldes det derfor, at rygning blandt kvinder toppede for omkring 30 år siden, og de helbredsmæssige konsekvenser viser sig for alvor i disse år, siger Knud Juel.

45 procent af kvinderne røg i 1980’erne, mens tallet i dag er faldet til 20 procent. Rygerelaterede dødsfald udgør mere end hver fjerde af alle dødsfald i Danmark, viser opgørelsen fra Statens Institut for Folkesundhed.