Skole i Holstebro skal betale stor erstatning, fordi elev skulle smage på svinekød.

Uddannelsescenter Holstebro skal betale en godtgørelse på 75.000 kroner til en kvindelig muslimsk elev, der var under uddannelse til ernæringsassistent, fordi hun ikke kunne blive fritaget for at smage på svinekød og derfor droppede ud.

Sådan lyder en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet, som i sin afgørelse skriver, at beløbets størrelse tager udgangspunkt i 'den skete krænkelse, ligesom det er tillagt skærpende betydning, at indklagede (skolen, red.) har fastholdt kravet om, at klager (eleven, red.) skulle smage på svinekød med den konsekvens, at klager ikke gennemførte uddannelsen.'

Skole: Vi har ikke gjort noget galt

Erhvervsskolen i Holstebro er uenig i afgørelsen og har nu indbragt sagen for retten.

- Vi mener ikke, at vi har gjort noget galt. Afgørelsen går på, at vi uretmæssigt har tvunget eleven til at smage på svinekød, men det har vi ikke. Vi har bare sagt til vedkommende, at vi tror, at det bliver svært at finde en læreplads, hvis man ikke vil smage på maden, siger direktør Svend Ørgaard, Uddannelsescenter Holstebro.

Ifølge eleven har en afdelingsleder og en studievejleder på skolen oplyst, at det er en regel på skolen, at man skal smage på maden. Svend Ørgaard siger, at de pågældende formentlig har henvist til en afgørelse fra 2005 fra det centrale uddannelsesudvalg for ernæringsassistenter, som siger, at man skal smage på den mad, man laver.

- Vi tvinger ikke elever til at smage på maden, men det er vanskeligt at blive kok eller ernæringsassistent, hvis man ikke kan det, ligesom det er vanskeligt at blive bager, hvis man har melallergi. Jeg respekterer fuldt ud folks tro, men det svært at forvente, at man kan få sådan en uddannelse, hvis man ikke kan smage på maden, siger Svend Ørgaard.

Droppede ud efter et halvt år

Sagen handler om en ung muslimsk kvinde, der er født i Libanon og opvokset i Danmark. Hun har forklaret, at hun i starten af 2010 begyndte på uddannelsen til ernæringsassistent, men droppede ud et halvt år efter, fordi skolen krævede, at hun skulle smage på retter med svinekød, hvilket er i strid med hendes religion.

Eleven har indhentet oplysninger fra undervisningsministeriet og flere forskellige skoler og fået oplyst, at det ikke er et krav, at man som elev skal smage på alt. Man kan godt undgå at smage på svinekød, men ikke at komme i berøring med det.

Skolen afviser, at man har forskelsbehandlet den pågældende elev på grund af religion. I sin afgørelse skriver Ligebehandlingsnævnet, at skolen »anfører, at de faglige udvalg (som beskriver de krav, der stilles under uddannelsen, red.) klart har anført, at smag er en del af den sensorik, som vedrører kompetencemålet. Man kan ikke vurdere surt, sødt, salt, bittert eller for den sags skyld "umami" uden at kunne smage. Dette gælder for alle uanset køn, race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap, eller national, social eller etnisk oprindelse.«

Savner faste retningslinjer

Sagen er endnu ikke berammet ved retten, men direktør Svend Ørgaard mener, at mange ser frem til en afgørelse.

- Det er et meget relevant spørgsmål, sagen rejser, og vi trænger til nogle faste retningslinjer på området. Spørger man det centrale uddannelsesudvalg, så siger de ét, og hvis man spørger andre, så siger de måske noget andet. Vi har brug for at vide, hvordan vi griber det an, siger Svend Ørgaard.

Synes du ikke, at det er et problem for eleven, at hun som muslim skal smage på svinekød?

- Jo, men så synes jeg bare, at hun har valgt en forkert uddannelse, siger Svend Ørgaard.

Ingen tvang i Valby

På Hotel- og Restaurantskolen i Valby, som bl.a. uddanner kokke og ernæringsassistenter,  siger direktør Søren Kühlwein Kristiansen, at man godt kan tage de pågældende uddannelser uden at man smager på retter med svinekød.

- Der er ingen tvang om, at man skal smage. Man kan måle salt, peber og andet op og putte det  i maden. Det kan selvfølgelig godt give nogle problemer, hvis man vil være topkok og ikke kan smage til, fordi der er ting, man ikke kan tåle, eller ting man ikke må spise af religiøse årsager, men her i huset er regelen, at man smager på tingene, hvis man vil. Hvis man ikke vil, så lader man være, men så er der selvfølgelig nogle smagsnuancer, man ikke får med. Vi er glade for vores elever uanset om de er muslimer, jøder, hinduer eller noget andet. Vi presser dem ikke til noget, men nogle gange løber de ind i et problem. Vi forsøger at hjælpe dem med nogle andre produkter, men hvis de vi ikke kan det, så må de forsøge at måle og veje sig ud af det uden at smage, siger Søren Kühlwein Kristiansen.