Naboer til landboformand klager til myndighederne over stank af råd og fluehelvede i baghaven.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Stanken af død vænner Karin og Jens Otto Brandt sig aldrig til. Den er der hele tiden i sommerhalvåret. Det samme er de mange fluer. Sådan har det været det seneste år, og det er blevet så slemt, at parret nu har klaget til myndighederne for at få dem til at fjerne årsagen til stanken - de døde grise.
Det skriver stiften.dk

- Det er simpelthen ulideligt. Hvis vi sidder ude i haven og spiser, skal vi tjekke gaflen for fluer, inden vi tager en mundfuld, siger Karin Brandt. De bor i Langskov tæt på landevejen mellem Århus og Randers.

Årsagen til stanken skal findes hos genboen. Udenfor ejendommen ligger der ofte døde grise og venter på at blive afhentet.

- Der blev lagt en død gris derovre fredag i sidste uge. Den blev først hentet tirsdag middag, siger Jens Otto Brandt og viser et af de billeder, han har taget af grisen.

Den er svulmet så meget op i varmen, at det skjul, der skal dække den, langtfra rækker. Solen bager nedover pladsen, hvor grisen er placeret. Fra pladsen løber der blod og væske fra grisen ud i græsset. Loven siger ellers, at de døde dyr skal opbevares på en skyggefuld plads.

Mange døde grise

Ifølge Karin og Jens Otto Brandt er den døde gris forleden på ingen måde et enkeltstående tilfælde, og avisen har talt med flere kilder, der bekræfter deres opfattelse.

- I forbindelse med Kristi himmelfartsferien lå der flere døde grise i seks dage, siger Karin Brandt.

Lovgivningen er klar. Når en gris er død, skal ejeren senest 24 timer efter melde den til afhentning hos Daka. Det kan man gøre døgnet rundt. Melder man inden midnat, bliver grisen hentet den efterfølgende hverdag.

Topfigur i landbruget

Nu er det ikke hvem som helst, der ejer genboejendommen.

Det er storbonden Erik Poulsen, der er formand for Århus-Hadsten Landboforening og medlem af bestyrelsen i LandboMidtØst. Han er tidligere formand for teknik- og miljøudvalget i det gamle Århus Amt - ligesom han sidste år kandiderede til posten som viceformand i Dansk Landbrug.

Karin og Jens Otto Brandt har tidligere henvendt sig til Erik Poulsen for at få ham i tale. En enkelt gang fangede de ham telefonisk, hvor de ikke følte, han tog dem alvorligt. I maj klagede de til embedslægen, som sendte sagen videre til Favrskov Kommune, som så sendte den videre til Fødevareregion Nord.

Erik Poulsen ønsker ikke at kommentere sagen.

Læs hele historien og deltag i debatten på stiften.dk