Charlotte Geckler er chokeret over, at Region Hovedstadens akutberedskab nægtede at sende en ambulance ud efter den 12-årige dreng, der døde for godt en uge siden. Derfor har hun sendt en klage til Alarmcentralen over det hektiske forløb.

- Jeg ringede til dem i sidste uge og sagde, at jeg synes, det er for dårligt. Jeg kunne høre, at hende, jeg talte med, blev rystet over episoden. Hun sagde, at det var en sag, der skulle undersøges nærmere. Derfor bad hun mig sende en skriftlig klage, som jeg sendte til dem i går. Hun forklarede, at jeg formentlig får et svar om, at de har undersøgt sagen, siger Charlotte Geckler.

En 12-årig dreng døde for en uge siden på Rigshospitalet. To dage forinden var han faldet om på Amager Strandvej med stærke mavesmerter. Charlotte Geckler var den første, der kom drengen til hjælp. Hun råbte op efter mere hjælp, hvorefter en mand kom hen og straks ringede 112. Hvad han præcis fik at vide, ved Charlotte Geckler ikke, men konklusionen var, at de fik at vide, at Region Hovedstadens vagtcentral ikke fandt grundlag for at sende en ambulance.

Heldigvis kom en bil kørende hen til Charlote Geckler og manden, der forsøgte at hjælpe drengen. Han blev sat ind på bagsædet og kørt til Amager Hospital. Her stod det hurtigt klart, at noget var grueligt galt, så drengen blev akut overhørt til Rigshospitalet.

Det er hele denne episode, som har berørt Charlotte Geckler så meget, at hun havde behov for at klage.

- Det var hektisk. Det er forkasteligt, altså jeg har jo ingen kompetence på det område, men jeg kan bare se, han har det meget skidt, og at det er mærkeligt, at en dreng falder om. Og det må fagvidenskaben også kunne reagere på, fortæller hun.

Kræver redegørelse

Episoderne med den 12-årige dreng og 33-årige Daniel, som heller ikke blev hentet af en ambulance, har også fået opmærksomhed fra den politiske side. Dansk Folkepartis sundheds- og psykiatriordfører Liselott Blixt kalder det uacceptabelt, at man nægter at sende en ambulance.

- Det minder mig om de episoder, vi så for nogle år tilbage, hvor vi besluttede, at der skulle være sundhedspersonale med ind over 112-opkaldene. Jeg vil derfor have ministeren til at redegøre for de to episoder, vi har hørt om de sidste dage, om opkaldet nåede de sundhedsfaglige, eller de blev afvist af alarmcentralen, siger hun.

Fakta om alarmcentralen

Alarmcentralen for Storkøbenhavn er beliggende på Hovedbrandstationen og ejes af Københavns Kommune i samarbejde med staten. De er de første, man kommer i kontakt med, når man ringer 1-1-2, uanset hændelse.

Hvis der er tale om sygdom eller tilskadekomst, er Alarmcentralens eneste opgave at registrere adresseoplysninger, hvorefter de stiller videre til den pågældende regions akutberedskab. Region Hovedstadens ambulancer samt akutlægebiler disponeres af regionens vagtcentral, efter den har modtaget melding fra Alarmcentralen.

Døgnet rundt sidder der 4 - 5 mand klar på Alarmcentralen til at modtage opkald.

Alarmcentralen modtager hvert år over 600.000 alarmopkald. Det svarer til næsten 1700 alarmopkald pr. dag.
Kilde: Københavns Brandvæsen