Når stemmerne er talt op, starter ragnarok i kommunerne. Det handler om først at få flertal, siger forsker. Gør dit hjemmearbejde, råder afgående borgmester.

Den drabeligste nat i dansk politik.

Sådan betegner Robert Klemmensen, lektor i statskundskab på Syddansk Universitet, den valgnat, der venter i kommunerne.

Fordi når stemmerne er talt op, skal borgmesterkæder og andre poster fordeles - og alt og alle er på spil.

- Der kommer til at foregå alt, hvad der overhovedet findes af menneskelig dårligdom. Eksemplerne fra sidst taler sit eget sprog. Folk, der bryder fra sit eget parti i håb om at få en post, siger Robert Klemmensen og fortsætter:

- I den kommunale konstituering er der ikke styr på processen, så det handler i høj grad om at lokke med udvalgsposter og bestyrelsesposter.

Den tidligere borgmester i Greve og nuværende spidskandidat for Venstre, René Milo, kan udmærket genkende beskrivelsen af "de lange knives nat". Ved sidste valg stod han med flertal, men mistede posten til de Konservative, da en af hans partifæller skiftede til de Konservative for at blive viceborgmester.

- Derfor har jeg denne her gang taget en personlig snak med hver enkelt kandidat fra mit parti, hvor vi har gennemgået kandidatens ambitioner og forventninger, og jeg har gjort opmærksom på, hvad det er en for en aften, vi går i møde, siger han.

Selv afviser han, at han kunne finde på at springe fra sit parti eller løbe fra en aftale for at få borgmesterposten.

- Jeg kan slet ikke se mig selv i den position. Derfor kan jeg sige 100 procent, at selvom jeg er sat til at få borgmesterposten, så vil jeg aldrig prostituere mig selv på den måde. Så vil jeg slet ikke kunne se mig selv i øjnene, og det ved mit bagland også godt, siger René Milo.

/ritzau/