Patienter i København har op til 20 procent højere chance for at overleve en lungecancer end deres lidelsesfæller i Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland, viser ny rapport. Sundhedsminister vil have mere ensartet behandling.

Rammes du af lungekræft, er det ikke ligegyldigt, hvor i landet du bor. En ny rapport fra Odense Universitets Hospital afslører, at flere patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland overlever den livstruende sygdom, end tilfældet er i de vestdanske regioner.

Rapporten viser, at der er mellem 10 og 20 procents højere dødelighed i Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland end i Region Hovedstadeden. Kvaliteten i behandlingen af kræftbehandlingerne er ikke lige god alle steder, fastslår rapporten. En af årsagerne er, at Region Hovedstaden har haft bedre adgang til at bruge moderne teknologiske hjælpemidler i diagnosticeringen af kræft, som for eksempel CT- og PET-scanning.

Rapportens data blev dog indsamlet fra 2008 til 2010, og siden er der sket forbedringer på det teknologiske område.

Der er også forskel på, hvilke patienter der får tilbudt en operation, som giver de bedste muligheder for helbredelse, og der er forskel på, hvordan de enkelte regioner - og specielt hvor hurtigt - de bruger kemo- og strålebehandling. Kontrolforløbet efter behandlingen er heller ikke lige effektivt i alle regioner.

Rapporten, der bærer titlen »Behandlingsindsats og relateret overlevelse ved lungecancer 2008-2010« er sat i gang af Odense Universitets Hospital, blandt andet fordi, at man her kunne konstatere, at Region Syddanmark lå lavt, når det gjaldt helbredelsesfrekvensen blandt lungekræftpatienter. Lungekræftlæger i hele landet har indsamlet den store mængde data.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, siger, at alle landets lungekræftpatienter nu bør have del i de gode resultater, som patienter i hovedstadsområdet har fået.

- Derfor skal sygehusledere på alle niveauer sørge for straks at organisere deres indsats, så de når op på det høje niveau, som Region Hovedstaden har anvist, siger direktøren i en pressemeddelelse.

Han bakkes op af sundhedsminister Astrid Krag.

- Vi skal have fundet ud af årsagerne til forskellene i behandlingstilbud, og hvilke initiativer der kan sikre større lighed i tilbuddene. For jeg er naturligvis helt enig med Kræftens Bekæmpelse i, at patienterne skal have samme effektive behandling i hele landet, uanset om det handler om lungekræft eller andre sygdomme, skriver Astrid Krag i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun oplyser, at der snart vil blive dannet et såkaldt lighedsnetværk i sundhedsvæsenet, hvor man skal se på, hvordan både sociale og geografiske uligheder for alle patientgrupper kan mindskes.