A-kassen ASE melder sig klar til at overtage ansvaret for de ledige fra kommunerne. En reform vil nedbringe antallet af langtidsledige, lyder det. Radikale er lydhøre.

Hvis der lå mere ansvar for de ledige hos A-kasserne i stedet for hos kommunerne, ville det være med til at nedbringe antallet af langtidsledige og dermed forhindre, at folk ryger ud af dagpengesystemet.

Sådan lyder meldingen fra A-kassen ASE, der i kølvandet på den verserende dagpengedebat genfremsætter et forslag om, at lave beskæftigelsessystemet helt om.

- Det kræver et opgør med den kommunale forankring, som beskæftigelsessystemet har i dag, og det kræver et opgør med de meget ensrettede krav, myndighederne i dag stiller til de ledige, siger pressechef Thomas Telving fra ASE.

- Samtidig foreslår vi, i modsætning til i dag, at A-kasserne medfinansierer en del af dagpengene, fordi vi tror på, at vi kan lave bedre løsninger, hvis vi får lov til at operere mere frit, og derfor vil det også være naturligt, at vi får et økonomisk medansvar for hele det her system, siger han og understreger, at det ikke vil betyde, at det bliver dyrere for medlemmerne at være med i A-kassen.

Hos ASE håber man derfor, at politikerne på Christiansborg vil være med til at »kigge forfra« på beskæftigelsessystemet.

- Et af de problemer, vi ser med beskæftigelsessystemet i dag, er den meget detailstyrede tilgang til det, siger pressechefen.

- I praksis er det i dag sådan, at en fisker fra Vestjylland stilles over for de samme grundkrav, hvis vedkommende bliver ledig, som en økonom fra København. Det er åbenlyst for enhver, at de to persontyper selvfølgelig har meget forskellige behov, hvis de kommer ud i en ledighedssituation.

- Den detailstyring bør man afskaffe og lade det være op til A-kasserne at sige, hvad er bedst for denne her person, siger han.

ASE har gode erfaringer med at forsøge sig med individuelle tilbud til deres ledige medlemmer, og hvis A-kasserne skal være med til at betale dagpengene, vil de også arbejde hårdt for at få medlemmerne i job, lyder det.

- Så kan man være helt sikker på, at alle A-kasser vil arbejde benhårdt for at skabe innovative løsninger og gøre alt, hvad de kan for at hjælpe folk så godt som muligt, siger Thomas Telving.

- Vi mener, at det vil kunne nedbringe antallet af langtidsledige. Vi tror på, at det vil have en effekt, siger han.

Det samme gør den radikale arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq. Han er dog ikke klar til uden videre at overlade ansvaret for de forsikrede ledige til A-kasserne.

- Jeg vil gerne kvittere for et konstruktivt forslag. Der er brug for at ændre kurs, for som det er i dag, får vi ikke nok jobskabelse for pengene. Men jeg er ikke overbevist om, at øget ansvar til A-kasserne er løsningen, siger han.

Nadeem Farooq er især skeptisk over for A-kassernes motivation til at lade deres ledige medlemmer skifte branche i forbindelse med jobjagten.

- Langt de fleste A-kasser er forankret i en bestemt fag eller uddannelse. Hvis en ledig får arbejde i en anden branche, mister A-kassen måske et medlem, og så findes der jo ikke et incitament til at hjælpe den ledige i job, påpeger den radikale ordfører.

- Forslaget skal ikke afskrives, men det skal ikke være den aktuelle diskussion om dagpenge, der skal være årsag til at tage ansvaret fra kommunerne, understreger han.