To store studier med over 700.000 deltagere viser, at kaffe måske kan forlænge livet ved at bekæmpe risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes og kræft. Effekten gælder også for koffeinfri kaffe.

Måske er du typen, der elsker at vågne op til en varm kop kaffe? Eller også er du typen, der slet ikke vågner op, før du får en varm kop kaffe?

Det er du højst sandsynligt, for danskerne er de fjerdestørste kaffedrikkere i verden, og nu viser ny forskning, at der ikke er noget at være bange for, hvis du bæller op til fem kopper kaffe om dagen. Tværtimod er det ganske sundt.

Kaffe kan nemlig måske forlænge dit liv ved at bekæmpe risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes og kræft, skriver latimes.com, ifølge Videnskab.dk.

To store, nye studier viser nemlig, at jo mere kaffe en person drak, jo lavere var risikoen for en tidlig død. Resultaterne var konsistente over en gruppe på over 700.000 mennesker fra forskellige etniske og kulturelle baggrunde.

Og hvis du nu tænker, det har jeg da hørt før, så er det nok fordi Vidensråd for Forebyggelse udgav en rapport i 2012, der netop viste en sammenhæng mellem tre-fire kopper kaffe dagligt og sundhedsfordele som blandt andet lavere risiko for type 2-diabetes, Parkinsons og blodpropper.

Men hvor de tidligere studier bygger på befolkningsgrupper fra Europa, viser de nye studier altså en gavnlig effekt på en meget større gruppe, som strækker sig over mange forskellige lande.

Derudover viser de nye studier også, at den gavnlige effekt både gælder for personer, der drikker koffeinfri kaffe, samt personer, der drikker mere end fem kopper kaffe om dagen.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed

I det ene studie fulgte et amerikansk forskerhold kaffevanerne hos 185.855 amerikanere over 16,2 år.

Sammenlignet med de 16 procent af mennesker, der slet ikke drak kaffe, havde de personer, der drak to eller flere kopper om dagen, en 18 procent lavere risiko for at dø i perioden.

Derudover have de personer, der drak en til seks kopper om ugen, en 12 procent lavere risiko for at dø.

Læs også på Videnskab.dk: Dine gener kan afgøre, om du drikker kaffe

Tallene regnede forskerne sig frem til efter at tage højde for andre faktorer for tidlig død såsom rygning, kost og BMI.

Forskerne kiggede både på hvide, sorte, latinamerikanere, japanske amerikanere og indfødte hawaiianere, og de fandt ingen tegn på, at forbindelsen mellem kaffe og et længere liv, varierede mellem forskellige etniciteter.

Det andet studie kiggede på data fra hele 521.330 mennesker fra 10 europæiske lande, heriblandt Danmark, over en tidsperiode på 16,4 år.

Igen viste det sig, at de 25 procent, der drak mest kaffe, havde mindre risiko for at dø i studiets tidsperiode, sammenlignet med de personer, der ikke drak kaffe.

Læs også på Videnskab.dk: Blodet afslører: Kaffe og fed fisk gør kroppen yngre

Efter at have taget højde for rygning, madvaner og andre faktorer, fandt forskerne frem til at risikoen for at dø var 12 procent lavere hos mandlige kaffedrikkere og 7 procent lavere hos kvindelige kaffedrikkere.

Selv om studierne involverer flere hundrede tusinder af mennesker, kan man ikke direkte sige, at det at drikke kaffe automatisk giver et længere liv, men det viser en sammenhæng. Og ifølge forskerne bag, er der flere grunde til at tro, at der er gavnlige forbindelser i kaffe, som påvirker blodtryk og kolesterol positivt.

Blandt andet indeholder kaffe en gruppe antioxidanter kaldet polyfenoler, der hjælper cellerne med at klare de skadelige effekter af frie radikaler i kroppen, skriver forskerne.

De skriver også, at det er for tidligt at anbefale kaffe som en måde at nedsætte dødelighed eller forebygge kroniske sygdomme, men at de nye resultater i hvert fald viser, at der ikke er nogen grund til at være bange for at drikke fem kopper kaffe om dagen.

Læs mere på Videnskab.dk:

Motion gør dig mere sund end et vægttab

Fed ost kan sagtens høre hjemme i en sund kost