Jason Watt og Lisbeth Janniche kender alt til at have tvillinger.
Jason Watt og Lisbeth Janniche kender alt til at have tvillinger. Foto: Bax Lindhardt og Anders Debel Hansen

Kendte tvillingeforældre melder sig efter lørdagens royale fødsel med gode råd til Kronprinsparret og advarer om, at der er en hård tid i vente forude.

Her til formiddag blev Kronprinsparret endnu en gang forældre. Resultatet af den store tvillingemave, som Mary har vist frem ved flere begivenheder, blev en velskabt dreng og pige. Fødslens forløb betegner holdet bag som en 'drømmefødsel', men den nye rolle som forældre til to spædbørn er en stor udfordring, ifølge flere kendte tvillingeforældre.

- Det hårdest er at fordele alt lige mellem de to. Det er jo to mennesker, som er lige gamle, og de føler jo, at de har krav på nøjagtig det samme. Det er rigtigt svært at fordele sol og vind lige både, hvad angår oplevelser eller rent fysiske ting, siger TV-vært Jason Watt, der er forældre til Noah og Filuca på otte år sammen med tv-kollegaen Mai-Britt Vingsøe.

Som tvillingeforældre kan man, ifølge ham, nemt blive ramt af dårlig samvittighed bare man sidder med den ene baby i favnen, mens den anden ligger i vuggen.

- Det er svært at få helt det samme nærvær til to børn på én gang, som det er med en ny baby, siger han.

Den samme oplevelse har TV-vært Lisbeth Janniche, hvis tvillingepar i dag er 16 måneder gamle. Hun oplevede sin tvillingefødsel som hård og lang og i tvillingernes første levetid var hun i en tilstand af konstant søvnmangel.

- Der er aldrig ro, og der aldrig hænder nok. Det er jo ens tur til at skifte ble hver gang og den ene er jo nærmest vågen hele tiden. Det gør det også svært at få pasning til dem, fordi det helst skal være af et par. Den første tid sov jeg nærmest overhovedet ikke, og jeg havde et kæmpe søvnunderskud, men jeg har vænnet mig til det, siger hun.

Hendes tvillingefødsel foregik ligesom Kronprinsessens ad naturlig vej, men hun blev sat i gang 14 dage før termin, som det er normen med flerfødsler. Det er hvad man betegner som en 'højrisikofødsel', fordi der nemt kan nå at gå noget galt fra den første fødsel til den næste.

- Man har ikke ro efter den første fødsel. Når det første barn er ude var faren pludselig væk og hele staben sætter ekstra fokus, fordi de skal være klar til at foretage et hurtigt kejsersnit, hvis noget går galt. Min sidste tvilling blev taget med kop, og jeg mistede en del blod. Jeg var bange og rystede og bagefter lå jeg og græd. Jeg følte mig slet ikke ovenpå, og var irriteret over at være sådan én, der bare klynkede, siger TV-værten.

Hendes gode råd til kronprinsen er, at han nu må tage sit ansvar som mand og far og huske på, at hans kone er under det største pres i den næste tid, selv om han også selv kan blive træt.

- Hjælp hende! Min kæreste sagde tit, at han simpelthen var så træt, men kvinden har det altså hårdest. Jeg har måske været på fem gange, mens han har været det én gang. Mænd kan godt være lidt tøsedrenge - ligesom når de er syge. Det må han bare lægge til side og tage noget ansvar, siger hun. 

Kvinder, som selv er er tveæggede tvillinger og deres søstre, har en større chance for selv at få tveæggede tvillinger. Dermed er tvillingegenet muligvis givet videre fra Kronprinsesse Mary til den nye prinsesse og hendes storesøster prinsesse Isabella. 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.