S-SF får 20 procent af stemmerne - til sammen

Der er flere politiske chok i den nyeste meningsmåling fra YouGov/MetroXpress. En ting er, at S igen er mindre end DF.

Men ikke nok med det. For første gang nogensinde har Venstre og DF absolut flertal. Venstre står til 32,6 pct. af stemmerne, og DF til 17,8 pct. Det giver i alt 50,4.

Når man lægger Venstres 57 mandater sammen med DFs 31, giver imidlertid kun 88 mandater. Det skyldes at de fire nordatlantiske mandater ikke er medregnet. 

Af dem kan de borgerlige dog kun regne med et på Færøerne, mens rød blok kan regne med et på Færøerne og to på Grønland, så det giver kun 89. Men alt i alt har vi aldrig i årevis været så tæt på absolut flertal: Altså en regering, der bare kan bestemme uden at behøve at forhandle med et støtteparti eller andre partier.

- Mandatudregningen skal man ikke tage så tungt. Der er en kamp mellem partierne om kredsmandater og tillægsmandater, og det kan falde meget forskelligt ud. Over 50 pct. er et absolut flertal, og det er naturligvis interessant at V og DF kan mønstre det tilsammen, siger professor i statskundskab Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet.

- Jeg mener dog ikke, det er så sandsynligt, at det vil ske. Mit bud er en VK-regering måske også med LA og så med DF som støtteparti. En model, der vil minde meget om Foghs model i nullerne. At DF står til at blive meget større end K behøver ikke at betyde noget for en regeringsdannelse, siger Kasper Møller Hansen.

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby siger:

- Der er kun én meningsmåling, der tæller, og det er valgresultatet. Indtil videre hedder statsministeren stadig Helle Thorning-Schmidt, og i Venstre er vi da glade for gode meningsmålinger, men vores opgave nu er at sørge for, at Thorning ikke laver alt for mange ulykker sammen med Enhedslisten. Og alle de der bogstavkombinationer interesserer jeg mig ikke så meget for.

Det lykkedes ikke i går at træffe DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Men han har tidligere sagt til BT, at han heller vil være støtteparti end gå på kompromis med sin politik for at komme i regering.

- Det er skræmmende at se, hvad der er sket med SF efter at de er kommet i regering, sagde han.

Det er meget sjældent, en regering har absolut flertal. Det havde Poul Nyrup Rasmussen (S), i sin første firkløverregering (S-R-CD-Kristeligt Folkeparti) i 1993. Men allerede i 1994 mistede han det absolutte flertal.

I den nyeste meningsmåling fra YouGov får partierne følgende tilslutning (mandater i parentes):

A Socialdemokraterne 16.5 (29)
B Radikale Venstre 7.8 (14)
C Konservative Folkeparti 3.8 (7)
F Socialistisk Folkeparti 3.8 (7)
I Liberal Alliance 5.1 (9)
K Kristendemokraterne 0.5 (0)
O Dansk Folkeparti 17.8 (31)
V Venstre 32.6 (57)
Ø Enhedslisten 12,1 (20)