Lyt til artiklen

Ny opinionsanalyse viser, at et klart flertal af danskerne ikke har ændret indtryk af Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt efter den nye skatte-sag er kommet frem. - Der kan man bare se, siger Helle Thorning-Schmidt til bt.dk

Analyseinstituttet TNS Gallup har for B.T. spurgt 1.138 danskere om deres syn på Helle Thorning-Schmidt efter den nye skattesag, som B.T. afslørede 8. september.
 
Svarerne viser, at sagen om, at venstrefløjens statsministerkandidat i en periode fra 2000 til 20006 uberettiget har brugt sin britiske ægtefælles fradrag, kun rykker ved en tredjedel af danskernes syn på Thorning. 

 58 procent svarer, at deres samlede indtryk af Helle Thorning-Schmidt ikke er blevet påvirket af skatte-sagen, mens 33 procent svarer, at deres indtryk er påvirket i negativ retning. Seks procent svarer, at de har fået et bedre indtryk af Thorning.

Det er også kun syv procent, der svarer, at det efter den nye skatte-sag er blevet mindre sandsynligt, at de stemmer på Socialdemokraterne, når valgstederne åbner torsdag morgen. 44 procent svarer, at den nye sag ikke betyder noget for deres kryds på Socialdemokraterne, mens fire procent svarer, at det er mere sandsynligt, at de stemmer på S.

Helle Thorning-Schmidt smiler, da hun får forelagt tallene af bt.dk.

- Nå svarer folk det. Der kan man bare se, siger hun.

Helle Thorning-Schmidt er især blevet kritiseret for at have holdt den nye sag skjult. Sidste sommer lovede hun således, at offentliggøre hele sin ægtefælles ni siders lange skatteafgørelse fra Skat, men det endte med kun at blive to linjer. Og eksperter og kommentatorer har spekuleret i om den 180 graders vendning skyldes, at sagen om det uberettigede fradrag netop står omtalt i de ni sider.  'Amatør' stod der blandt andet på forsiden af Ekstra Bladet 9. september. 

Thorning har selv valgt den strategi gang på gang at gentage, at hun ikke har noget udestående med Skat og aldrig har haft det. Og det er heller ikke forkert, da sagen om det uberettigede fradrag var forældet, da Skat blev opmærksom på fejlen. Thornings egen revisor kontaktede Skat allerede i 2006, men først fire år senere opdagede Skat, at de havde glemt at kræve pengene tilbage. 

Tilsyneladende har hun valgt den rigtige strategi. Undersøgelsen fra Gallup viser, at 41 procent synes, at Helle Thorning-Schmidt har håndteret den nye skatte-sag godt, mens 33 procent mener, at hun har håndteret sagen dårligt. 25 procent svarer, at de ikke ved det. 

Analysen viser også, at 92 procent af alle danskere kender til den nye skattesag.