Helle Thorning-Schmidt vil i de kommende år være tvunget til at indgå en række kompromisser, for at løfte Danmark og EU ud af krisen, mener analysechef.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Helle Thorning-Schmidt har endnu ikke siddet de første 100 dage i statsministerstolen. Og selvom hun efter manges mening har fået en katastrofal start, har hun stadig masser af tid, mener analysechef Jens Jonatan Steen fra Centrum-Venstre Tænketanken, Cevea.

- Det kan se ud, som om Helle Thorning-Schmidt har spillet rollen som teknokrat, fordi De Radikale har fået kæmpe indflydelse. Der er ingen tvivl om, at det har sat en dæmper på Helle Thornings politiske budskaber, og også stækket hendes muligheder, siger Jens Jonatan Steen.

Han mener, at Helle Thorning-Schmidt skal bruge sin nytårstale til at vise os, hvor vi kommer til at se markante socialdemokratiske fingeraftryk.

Han forudser også, at EU-formandskabet kommer til at blive afgørende for hende, fordi hun skal bidrage med nye visioner om vækst og jobskabelse i Europa.

- Mange er i tvivl om det politiske projekt. Det findes jo, men hun skal tegne det tydeligere, og hun skal komme med klare markeringer overfor De Radikale.

- I de kommende år står Helle Thorning-Schmidt over en række udfordringer, der kræver både knofedt og klogskab. Der skal indgås en række store kompromisser, og jeg tror, at det er der, vi vil se hendes store styrke, siger analysechefen.

Han begrunder dette med, at Helle Thorning-Schmidt har lang og god erfaring fra det europæiske miljø, som er hendes hjemmebane. Her er hun langt bedre rustet end tidligere statsministre.

- Hun kender også fagbevægelsen godt, og både regeringen og fagbevægelsen ved, at der skal leveres, når trepartsforhandlingerne går i gang i det nye år.

Jens Jonatan Steen vil ikke kommentere på, om kritikere har ret i, at Helle Thorning-Schmidt har forsømt at lade sin personlighed komme til udtryk.

- Det helt afgørende for Helle Thorning-Schmidt er, at hun får slået det politiske fast. Det er det, der vil tegne hende som leder.

FOAs formand, Dennis Kristensen er bekymret for, om statsministeren vil financiere vækst i byggefagene med stillinger, der skæres væk i det offentlige. Men det er en misforståelse at tro, at krisen kan løses ved besparelser i den offentlige sektor, mener analysechefen.

- Det er den private sektor og finansverdenen, der med sin grådighed og uansvarlighed har skabt den finansielle krise.

- Derfor vil mange følge, hvordan den finansielle sektor skal være med til at betale gildet, fx i form af skat på finansielle transaktioner, siger Jens Jonatan Steen.