Fra 20,8 procent til 15,7 procent. Dansk Folkeparti (DF) er i frit fald i meningsmålingerne. Og det kan tage år for partiformand Kristian Thulesen Dahl og resten af DF at genopbygge vælgernes tillid, vurderer en valgforsker.

Nedturen kommer efter sommerens beskyldninger om, at partiets medlem af Europa-Parlamentet, stemmeslugeren Morten Messerschmidt, har misbrugt EU-midler.

Morten Messerschmidt er i dag langtidssygemeldt og ikke længere med i DFs ledelse. Men hverken det eller DFs tilbagebetaling af EU-støtten har genoprettet tilliden hos vælgerne.

Mistet fem procentpoint

I løbet af efteråret har partietmistet over fem procentpoint af vælgeropbakningen ifølge Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af politiske meningsmålinger. 15. august viste barometeret en tilslutning på 20,8 procent af vælgermassen. Den tilslutning er skrumpet til 15,7 procent.

»DF har mistet hver femte vælger på to en halv måned. Til sammenligning mistede Venstre kun hver ottende vælger, da partiet var i dyb krise på grund af Lars Løkkes tøjsag og GGGI-sagen. Så det her slår virkelig hårdt,« siger Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Dobbelt lussing

»Det er en dobbelt lussing. Først tog Nye Borgerlige stemmer fra dem, og så kom EU-sagen, der har kørt for fuld kraft lige siden. Denne sag vil dukke op hver eneste gang, man taler om EU-bureaukrati, og kritikken fra DF vil virke hul, når de selv er blevet taget med fingrene langt nede i kagedåsen. Vælgerne straffer partiet hårdt for dette hykleri,« siger Kasper Møller Hansen.

DFs næstformand Søren Espersen indrømmer blankt, at partiet har store problemer på grund af EU-sagen.

»EU-sagen har været utrolig skadelig for os, og er det stadigvæk. Vi er i en uafklaret situation, mens undersøgelserne af sagen i EU er i gang, og det gør det heller ikke nemmere, at Morten (Messerschmidt, red.) er sygemeldt,« siger Søren Espersen.

Vanskeligt at komme videre

Er hele tilbagegangen Messer- schmidts skyld?

»Jeg vil ikke dømme nogen på forhånd, og det er en trøst, at ingen har forsøgt at berige sig personligt. Men jeg aner ikke, hvordan det ender, og det er meget vanskeligt at komme videre i en situation, hvor Morten, (Messerschmidt, red.), er syg. I folketingsgruppen har vi givet hinanden håndslag på, at vi skal levere markante politiske forbedringer. Det er den eneste måde, vi kan komme videre på. Vi ser sådan på det, at denne sag kører sit eget løb i en verden for sig selv. Og så er det op til os i dette nye samarbejde med trekløverregeringen at vise politiske resultater.«

Er der selvransagelse i ledelsen?

»Selvfølgelig. Vi har også haft en tradition i DF for tillid til hinanden og hinandens dispositioner. Vi har ikke følt, at alt skulle skrives ned og protokolleres, og det må vi ændre på. Målingerne er et klart signal om, at vælgerne straffer os for dette her, og det er fuldt fortjent.«