Lyt til artiklen

Den nu tidligere justitsminister Karen Hækkerups (S) overraskende exit fra regeringen kommer efter en indædt magtkamp i ministeriet, som hun har tabt til sine topembedsmænd. Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, der som medlem af Folketingets Retsudvalg er dybt inde i Justitsministeriets maksinrum.

Karen Hækkerup tog over efter Morten Bødskov (S), da han i december sidste år blev fyret som justitsminister efter at have løjet for Folketinget i den såkaldte Christania-sag. Karen Hækkerup startede med at suspendere departementschef i Justitsministeriet, Anne Kristine Axelsson, og afdelingschef i Justitsministeriet, Jens-Christian Bulow på baggrund af sagen. Hun startede samtidig en dommerundersøgelse af de to embedsmænds rolle i sagen.

Læs også: Serup om skifte: Opsigtsvækkende men klogt træk

Ligeledes var hun ude med hård kritik af sin forgængers 'nødløgn' om Retsudvalgets aflysning af et besøg på Christania, og hun sagde klart, at hun ønskede at starte på en frisk i ministeriet. I maj afgjorde dommerne dog, at de to topembedsmænd ikke havde gjort noget juridisk forkert, og derfor måtte Hækkerup tage begge tilbage i ministeriet. Men helt tydeligt for flere medlemmer af Folketingets Retsudvalg, tabte Hækkerup sit ministerium, da  departementschefen kom tilbage.

- Der er ikke nogen tvivl om, at hendes afgang hænger sammen med efterdønningerne af Christania-sagen. Jeg tror ikke, at der er tvivl om, at hun har tabt en intern magtkamp i ministeriet og i regeringen, siger Peter Skaarup.

Han er nu spændt på at se, om hendes aftager Mette Frederiksen har hjertet med i både rets-og udlændingedebatten, der bliver et stort tema i debatten frem mod det kommende folketingsvalg.

- Hun er jo absolut ikke kendt som nogen hardliner, og hun har været indædt modstander af eksempelvis 24 års-reglen. Det bliver spændende at se, om hun har hjertet med som justitsminister, siger han.