Lyt til artiklen

Carsten Flemming Hansen havde et sidste ønske inden sin død: Han ville have et glas vin og en cigaret - en grøn LA. Det fik han lov til, mens han så på den smukkeste solnedgang.

Et sidste ønske, nogle omsorgsfulde sygeplejersker og et rørende billede.

Den cocktail er endt med at give tusindvis af positive tilkendegivelser til Aarhus Universitetshospital på Facebook.

I mandags blev den 75-årige Carsten Flemming Hansen nemlig indlagt på hospitalet. Han havde en udposning på pulsåren i maven, der var bristet. Dommen fra lægerne var ikke god. Han havde kun få dage, måske endda kun få timer tilbage at leve i.

Derfor havde han et sidste ønske: Han ville have en cigaret og et glas vin.

»Min fars sidste ønske var at få lov at nyde sit vin og nogle smøger. Det var det bedste for ham. Det har betydet meget for ham igennem hele livet. Han var irriteret over, at han ikke måtte ryge indenfor. For han ville jo gerne have sin allersidste smøg,« siger Mette Guldbech Demuth til BT.

Mette Guldbech Demuth. Hun er datter til Carsten Flemming Hansen
Mette Guldbech Demuth. Hun er datter til Carsten Flemming Hansen
Vis mere

Og det er netop imod hospitalets regler at ryge indendørs. Men en sygeplejerske fra afdelingen, hvor Carsten Hansen var indlagt, fik en ide.

På stuen var der nemlig en altan. Og her kunne han få lov at nyde sine sidste timer og få opfyldt sit sidste ønske. Derfor bar sygeplejerskerne Carsten Hansens seng ud på altanen. Stak ham en LA-cigaret. Og stak ham et glas hvidvin.

»Jeg tror, at sygeplejerskerne valgte at bøje reglerne, fordi det er et menneskeligt fag. De viste nærvær, empati og omsorgsfuldhed for min far. Det er alt, hvad de står for. Det har også betydet meget for os som familie, at min far kunne få sit sidste ønske opfyldt,« siger Mette Guldbech Demuth.

Da Carsten Hansen lå i sin seng på altanen og nød sin cigaret og et glas vin, blev der taget et billede.

Billedet er taget af en sygeplejerske og er blevet lagt på Aarhus Universitetshospitals Facebook-side efter, at Carsten Hansen afgik ved døden fredag.

Billedet har interesseret danskerne. Det er delt næsten 4000 gange, har fået over 60.000 tilkendegivelser og mere end 2100 kommentarer – næsten alle sammen positive.

Lars Elgård Pedersen, der er pressechef på hospitalet, er glad for alt den positive respons, som opslaget har givet.

»Vi havde vores overvejelser, om det var okay, at lægge det her billede op. Jeg talte med personalet som så talte med patienten og de pårørende. Alle syntes, at det var okay at dele billedet. Vi deler billedet, fordi det handler om en svær situation, men hvor vi synes, det er vigtigt, at aftabuiserer det med døden. Og så syntes jeg også personligt, at det er flot. Det er god sygepleje,« siger Lars Elgård Pedersen til BT.

Også Carsten Hansens datter, Mette Guldbech Demuth, er overrasket over alt den opmærksomhed, som billedet har givet. Hvis hendes far kunne se, hvad der nu var sket, så tror hun, at han havde grint ad det og ment, at det var en fest.

Hendes fars sidste ønske overrasker dog bestemt ikke datteren.

»Det har rørt familien meget, at sygeplejerskerne bøjer reglerne for min fars skyld. Jeg kan slet ikke takke dem nok. De har virkelig været en stor støtte til min far og til familien igennem hele forløbet. Jeg er dem simpelthen så taknemmelig,« siger hun.

Carsten Hansen afgik ved døden fredag omkring middagstid efter at have været indlagt siden mandag.