DR bag superjubilæums Melodi Grand Prix i 2005 til 25 - 30 mio. Seerne skal udvælge alle tiders bedste grand prix-sang.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Congratulations - and celebrations. Det blev alligevel »Denmark - twelve points«.

Danmarks Radio skal stå som vært ved et stort jubilæums Melodi Grand Prix show i oktober 2005. Under navnet »Extravaganza 2005« bliver det et show, der kan gå over i historien som alle grand prix'ers store moder. Men hverken Brdr. Olsen eller Grethe og Jørgen Ingmann kan være sikre på at deltage i konkurrencen om bedste sang.

Som nævnt i B.T. mandag har DR og BBC været ude i en »entreprise« om opgaven. Egentlig havde EBU besluttet sig for BBC's forslag, fordi det indebar et show i Royal Albert Hall. Onsdag besluttede TV-unionen EBU sig alligevel for DR.

Skide stolte
»BBC vendte tilbage for et par uger siden og sagde, at Royal Albert Hall alligevel var umulig at booke i oktober 2005. Der var ingen alternativer i London. Vi er blevet enige sammen med BBC om, at det var bedst med DR,« siger Svante Stockselius, EBUs grand prix-boss.

»Jeg betragter det som et skulderklap til DR. Vi er skide stolte over, at have fået opgaven, for nu at sige det lige ud. Vi skal ud at køre med alle lamper og lygter, det glæder vi os til,« siger TV-direktør Jørgen Ramskov.

Det store super Melodi Grand Prix vil blive spækket med nostalgi, sang, dans og en seerkonkurrence. Her skal seerne hjemme ved skærmen kåre den bedste grand prix-sang nogensinde. Man får ti sange at vælge imellem.

»Intet andet har i så lang tid kunnet samle nationerne omkring TV-skærmen som Melodi Grand Prix'et. Vi vil gerne hylde alle værdierne omkring grand prixet i den ånd. »Extravaganza 2005« bliver historien fortalt igennem show, dans, musik, et kig ned i de gamle arkiver, medleyer - vi skal finde den mest populære melodi. Vi satser på at få så mange af vinderne til at medvirke, som overhovedet muligt,« siger underholdningschef Søren Therkelsen, DR.

Til lejligheden har DR opfundet et nyt begreb í grand prix-historien, nemlig »kvalificerede indexregulerede guidelines«. Bag dette forrygende begreb gemmer sig den metode, hvorefter en komité udvælger 10 sange. De skal så ideelt fremføres af de oprindelige sangere. Hvorefter seerne stemmer.

»Resultatet skulle blive, at udvælgelsen virker fair. Konkurrencen bliver ikke så præget af blod, sved og tårer som normalt til grand prix. Jeg tror på, at hele Europa vil være enig om, at det er 10 markante sange.«

Som hjemmebanearrangør - kan du forestille dig den konkurrence uden »Fly On The Wings Of Love«?

»Jeg må tage de nationale briller på og håbe, at den bliver udvalgt. Men det er op til komitéen,« siger Therkelsen.

Hverken EBU eller DR har lyst til at snakke om budget. Ifølge Therkelsen er det mange gange dobbelt så stort som et normalt dansk MGP. Men ikke så stort som det rigtige grand prix. Et forsigtigt bud: 25 - 30 millioner kr., som skal dækkes af Europas TV-stationer.

Jørgen Ramskov lægger ikke skjul på, at budgettets størrelse blandt meget andet hænger sammen med, hvor mange verdensnavne, der kan overtales til at medvirke. Udover grand prix-navnene.

Den kommende tids forhandlinger med danske koncert-arenaer og diverse mulige sponsorer, turistorganisationer og kommuner får betydning for budgettets størrelse. Allerede i næste uge mødes Søren Therkelsen med EBU, hvor de bl.a. skal snakke om penge.

jae@bt.dk