Hemmeligt brev afslører, hvordan Socialdemokraternes bogholderi protesterede mod bilag for i alt 23.000 kr., som Helle Thorning ville have udbetalt

Et hidtil hemmeligt brev afslører, at den nu tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt - ifølge Socialdemokraternes eget bogholderi - har afleveret bilag i strid med reglerne i sin første tid som partiformand.

Sagen omfatter fem udgiftsbilag på i alt 23.028 kr., som bogholderiet direkte protesterede mod skulle udbetales til den nu forhenværende statsminister tilbage i 2006.

I brevet, som var stilet til den daværende Socialdemokratiske folketingsgruppe, begrundes protesten med, at ‘bilagene ikke er i overensstemmelse med Den Socialdemokratiske Folketingsgruppes vedtægter og ej heller Folketingets regler for gruppestøttemidler’.

Sagen kommer kort tid efter en valgkamp, hvor Socialdemokratiet og Helle Thorning-Schmidt gentagende gange angreb Lars Løkke Rasmussens troværdighed og gjorde alt for at minde danskerne om Venstre-formandens mange bilagssager.

Opret abonnement på BT PLUS og læs alt om Thornings bilagsrod:

  • Se brevet
  • Bjarne Corydon kendte alt til bilagsrod
  • Socialdemokratiet skulle betale Thornings gamle avisabonnement
  • Ekspert vurderer, at Thorning-bilag er i strid med reglerne
  • Thorning mindede danskerne om Lars Løkke Rasmussens bilagsager og gemte sit eget bilagsrod i valgkampen.

 


Et hidtil hemmeligt brev afslører nu, at tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt - ifølge Socialdemokraternes eget bogholderi - har afleveret bilag i strid med reglerne i sin første tid som partiformand.

Sagen omfatter fem udgiftsbilag på i alt 23.028 kr., som bogholderiet direkte protesterede mod skulle udbetales til den nu forhenværende statsminister tilbage i 2006.

BT kan i dag fremvise brevet, hvor bogholderiet i et internt brev til hele den daværende socialdemokratiske folketingsgruppe protesterede over udbetalinger af de fem Thorning-bilag. Bogholderiet mener, at ‘bilagene ikke er i overensstemmelse med den socialdemokratiske folketingsgruppes vedtægter og ej heller Folketingets regler for gruppestøttemidler’.

Bogholderiet, der ifølge BT’s oplysninger på daværende tidspunkt skulle have bestået af en højt respekteret og erfaren bogholder, slår også fast, at både Helle Thorning-Schmidt selv samt daværende næstformand Jan Petersen var gjort opmærksom på, at betalingerne var i strid med reglerne.

Erklæringen var adresseret til den nu nyudnævnte næstformand i Socialdemokratiet Bjarne Corydon, der dengang var blevet forfremmet fra politisk-økonomisk rådgiver til stabschef hos Socialdemokraterne. Den 28. februar 2006 skriver han under på modtagelse af erklæringen.

Thorning-Schmidts bilags-hemmelighed kommer kort tid efter den netop overståede valgkamp, hvor Socialdemokratiet og Helle Thorning-Schmidt i et forsøg på at fastholde regeringsmagten gentagne gange angreb Lars Løkke Rasmussens troværdighed og gjorde alt for at minde danskerne om Venstre-formandens mange bilagssager. Eksempelvis via den meget omtalte kampagne ‘Hvem skal betale Løkkes regninger?’.

Allerede betalt af EU

Men det er altså ikke kun Lars Løkke Rasmussens udgifter, der er stillet spørgsmål ved.

BT har set og læst de fem bilag, som omtales i brevet til Bjarne Corydon.

På alle Thornings bilag fremgår det tydeligt i kommentarer fra bogholderiet, at pengene ikke burde udbetales til Helle Thorning Schmidt. På et bilag på 10.325 kr. angående ‘HTS udlæg’ står eksempelvis ‘bilag med kommentar om ikke at udbetale’. Alligevel bliver bilagene underskrevet og dermed godkendt af næstformand Jan Petersen i februar 2006, godt et år efter at Thorning var blevet udnævnt som formand i Socialdemokraterne.

Et andet af bilagene omfatter Helle Thorning-Schmidts avisabonnement fra sin tid i EU-Parlamentet til en værdi af 5.948 kr. Bogholderiet afviste at godkende abonnementet, og skrev direkte at pengene ikke burde udbetales ‘iflg FT-regler’, altså ifølge Folketingets regler.

Abonnementet var tegnet 1. januar 2004 og gjaldt til den 31. december 2004, mens Helle Thorning-Schmidt sad i EU-Parlamentet. Så abonnementet var med andre ord allerede betalt og udløbet, da Helle Thorning-Schmidt i 2005 blev valgt ind i Folketinget og forsøgte at få partikassen til at betale det.

I strid med reglerne

Og det er i strid med reglerne at bruge de skattefinansierede gruppestøttemidler til at få betalt et gammelt avisabonnement. Det vurderer professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra Roskilde Universitet.

»En regning kan ikke betales to gange, så det er klart i strid med god forvaltningsskik, hvis det er det, der er sket,« siger han.

Statsministeren havde i øvrigt haft rig mulighed for få dækket omkostningerne til sit abonnement via de såkaldte blyantspenge, som hun fik tildelt, indtil hun forlod Bruxelles i juni 2004. Ordningen indebar, at Helle Thorning-Schmidt såvel som hendes kolleger i EU-Parlamentet fik ca. 27.000 kr. skattefrit hver måned, der skulle dække alt lige fra kontorartikler til avisabonnementer. Pengene blev udbetalt helt uden modkrav om kvitteringer for, hvad pengene var blevet brugt til.

Protesterede

På et tredje bilag fremgår det, at Helle Thorning-Schmidt havde købt ind for 2.571,35 kr. På bilaget står helt konkret ‘HTS (Helle Thorning-Schmidt, red.) udlæg indkøb’ og under det ‘bilag med kommentar om ikke at udbetale’.

Thorning-Schmidt fik med ledelsens velsignelse i sidste ende godkendt bilagene, og ifølge BTs oplysninger besluttede ledelsen at lade et revisionsselskab tage sig af bilagene.

Dette skete til stor frustration for nogle af de erfarne folketingsmedlemmer, der havde fuld tillid til bogholderiet. BT er bekendt med, at i hvert fald et fremtrædent gruppemedlem skriftligt protesterede over fyringen og kritiserede beslutningen. Det pågældende medlem frygtede bl.a., at partimedlemmerne ville miste overblikket over, hvad partikassen blev brugt til, hvis bogholderiet blev flyttet ud i byen.

Bjarne Corydon var yderst fåmælt om bilagsrodet, da BT forsøgte at få ham i tale til Socialdemokraternes ekstraordinære kongres søndag. Foto: Claus Bech
Bjarne Corydon var yderst fåmælt om bilagsrodet, da BT forsøgte at få ham i tale til Socialdemokraternes ekstraordinære kongres søndag. Foto: Claus Bech
Vis mere

IRRITERET CORYDON: SPØRG PARTISEKRETÆREN

Allerede i midten af sidste uge forsøgte BT at sætte et interview med Bjarne Corydon og Helle Thorning-Schmidt i stand.

Bl.a. spurgte vi til, hvorfor Helle Thorning-Schmidts bilag blev godkendt af ledelsen trods protester fra bogholderiet? Og hvorfor Socialdemokraterne skulle betale 5.948 kr. for avisabonnementer, som Helle Thorning-Schmidt havde haft i sin tid som EU-parlamentariker? Svaret fra Socialdemokraternes pressetjeneste var et skriftligt citat fra partisekretær Lars Midtiby.

Derfor tog vi ud til den ekstraordinære kongres i Falkoner Salen søndag, hvor Helle Thorning-Schmidt takkede af og Mette Frederiksen sagde goddag.

Og da Helle Thorning-Schmidt og hendes mand, Stephen Kinnock, ankommer til salen, forsøger BT at stille spørgsmål til Helle Thorning-Schmidt, men vi får pænt at vide af en assistent, at det må vi ikke.

Til gengæld fanger vi kort efter Bjarne Corydon i lobbyen. Han er imødekommende - lige indtil vi nævner bilagsrodet.

Vi er - som du nok ved - i gang med en bilagshistorie, som jeg gerne vil spørge dig til...

»Det er Lars Midtiby (partisekretæren, red.), der kommenterer det, siger Bjarne Corydon og begynder at gå væk og ind i salen, hvor han kan mænge sig med andre mennesker. Vi følger efter.

Vi har ellers et dokument, som du har skrevet under på, som jeg gerne vil have dig til at kommentere…

»Det er Lars Midtiby, der kommenterer det.«

Hvorfor er det, at bogholderiet protesterer imod udbetalingerne til Helle Thorning-Schmidt?

Bjarne Corydon ignorerer spørgsmålet og går videre. Da han når helt ned foran scenen i Falconer-Salen, hvor partitoppen sidder, spørger BT igen til bilagssagen.

»Jeg har ingen kommentarer«, understreger han.

Det eneste svar, BT har fra Socialdemokraterne, er et mailsvar fra partiets pressetjeneste, hvor partisekretær Lars Midtiby skriver:

»Alle refusioner i Socialdemokraterne foregår naturligvis efter reglerne, og samtlige regnskaber er gennemgået og godkendt af en statsautoriseret revisor. Derfor kan jeg overhovedet ikke genkende de påstande, BT fremfører og som BT ikke har ønsket at fremlægge dokumentation for. Når vi for ca. 10 år siden entrerede med et eksternt firma til at varetage bogholderiet, skyldtes det alene, at det var en både bedre og billigere løsning end den hidtidige. Det havde således intet at gøre med konkrete udgiftsposter.«

BT har også kontaktet den tidligere næstformand i Socialdemokraterne Jan Petersen, som ikke har nogen kommentarer.

Note: Bilagene her på siderne er en rekonstruktion ud fra de bilag, som BT har set og læst.
Note: Bilagene her på siderne er en rekonstruktion ud fra de bilag, som BT har set og læst.
Vis mere

Socialdemokratisk Ungdom (DSU) har også kørt hårdt på Lars Løkke Rasmussens moral. Under valgkampen lancerede de unge socialdemokrater bl.a. en valgplakat med titlen ’Løkke på Tronen’. Med en klar reference til Lars Løkke Rasmussens mange møgsager kunne man her se Venstre-formanden sidde i underbukser og med dyre sko på en bunke af øldåser.
Socialdemokratisk Ungdom (DSU) har også kørt hårdt på Lars Løkke Rasmussens moral. Under valgkampen lancerede de unge socialdemokrater bl.a. en valgplakat med titlen ’Løkke på Tronen’. Med en klar reference til Lars Løkke Rasmussens mange møgsager kunne man her se Venstre-formanden sidde i underbukser og med dyre sko på en bunke af øldåser.
Vis mere

Socialdemokratiske valgkampagner, der spiller på Lars Løkke Rasmussens forskellige bilagssager, var godkendt af Helle Thorning-Schmidt. Det fremgik af et interview med Metroxpress’ Henrik Qvortrup under valgkampen. Den 7. maj lancerede Socialdemokraterne den omdiskuterede kampagne ’Hvem skal betale Løkkes regninger?’.
Socialdemokratiske valgkampagner, der spiller på Lars Løkke Rasmussens forskellige bilagssager, var godkendt af Helle Thorning-Schmidt. Det fremgik af et interview med Metroxpress’ Henrik Qvortrup under valgkampen. Den 7. maj lancerede Socialdemokraterne den omdiskuterede kampagne ’Hvem skal betale Løkkes regninger?’.
Vis mere

KLANDREDE LØKKE FOR SMÅBELØB

Den nu tidligere statsminister Helle Thorning- Schmidt holdt sit eget bilagsrod hemmeligt, alt imens Socialdemokratiet i storstilede kampagner forsøgte at minde danskerne om Lars Løkke Rasmussens bilagssager.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussens politiske liv igennem en årrække har været martret af bilagssager, så går Helle Thorning-Schmidt stadig med rank ryg.

Det forsøgte den nu tidligere statsminister at udnytte i forbindelse med den netop overståede valgkamp, hvor Socialdemokraterne kastede alt ind for at minde danskerne om Lars Løkke Rasmussens mange bilagssager, som har tæret hårdt på Venstre-lederens image.

’Hvem skal betale...’

Den 7. maj, små tre uger forud for valgkampen, lancerede Socialdemokratiet en opsigtsvækkende kampagne med titlen ‘Hvem skal betale Løkkes regninger?’. På landsdækkende annoncer, som var godkendt af Thorning, kunne danskerne se Lars Løkke Rasmussen omgivet af håndskrevne bilag. Budskabet var ifølge Socialdemokratiet at sætte fokus på de regninger, som ville følge med Lars Løkke Rasmussens visioner om nulvækst, men de fleste politiske eksperter var ikke i tvivl om, at de håndskrevne bilag var en klar reference til Løkkes mange bilagssager.

I løbet af valgkampen mindede Helle Thorning- Schmidt også vælgerne om Lars Løkke Rasmussens berømte sko-kommentar.

Lars Løkke Rasmussen kom i 2013 for skade at sige, at en gevinst ved at tage et arbejde på 2.000 kr. svarer til et par sko. Kommentaren fik hurtigt skabt øgenavnet ’Luksus-Løkke’ og så endnu mere uheldig ud året efter, da det kom frem, at Lars Løkke Rasmussens havde købt tøj for 152.000 kr. Herunder sko til over 2.000 kr. parret.

Et eksempel Helle Thorning-Schmidt hånede ham for i valgkampen.

‘Han (Lars Løkke Rasmussen) har også sagt, at for 2.000 kroner der kan man få et par sko. Sådan ser jeg ikke på det. 2.000 kroner er mange penge for en helt almindelig familie.’

Helle Thorning-Schmidts eget bilagsrod omfatter fem bilag for i alt 23.028 kr., som det daværende bogholderi i Socialdemokratiet ikke ville godkende.

NY PRESTIGEFYLDT POST LURER

Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon tabte ganske vist regeringsmagten, men de er allerede nu på vej til at erobre nye tunge og prestigefyldte positioner.

Mandag kom det frem, at den nu tidligere finansminister Bjarne Corydon fremover skal være næstformand hos Socialdemokraterne. Manden, der sammen med Helle Thorning-Schmidt om nogen har tegnet linjerne i arbejderpartiet, fortsætter altså på en magtfuld post i partiet under Mette Frederiksens ledelse.

Helle Thorning-Schmidt kan muligvis også se frem til en ny prestigefuld position. Den tidligere statsminister er således i spil som Folketingets formand efter Mogens Lykketoft.

Thorning bekendtgjorde søndag ved Socialdemokraternes ekstraordinære kongres, at hun sætter sig på Socialdemokraternes plads i Folketingets Præsidium. Thorning afviste desuden ikke, at hun også kan være i spil til posten som formand for Folketinget efter en anden tidligere S-formand, Mogens Lykketoft.

»Det kan man aldrig vide,« lød det sparsomme svar fra Thorning-Schmidt. Formandsposten er lige nu udset til at blive en kamp mellem Helle Thorning-Schmidt og Dansk Folkepartis tidligere formand Pia Kjærsgaard.