Glæden burde være stor, da Vibeke kiggede sig i spejlet efter et vægttab på mere end 60 kg. Men den krop hun så på spejlets blanke flade, var ikke den, hun havde drømt om i alle de år. Brysterne var tomme og hang nede ved navlen, mens maveskindet dinglede som et ’forklæde’ over lårene.

I flere år havde Vibeke kæmpet for at nå ned på 66 kg, så hun som andre kvinder kunne vise sig i flotte, stramme kjoler og badetøj. Men trods det store vægttab var hun nu igen nødt til at gemme sig i store oversize bluser for at skjule al den løsthængende og overflødige hud.

- Jeg var ked af min krop, da jeg var overvægtig, men jeg var mere ked af at se mig selv i spejlet, da jeg kun vejede 66 kg. Det var ubehageligt og grimt at se al den løse hud, der ikke var forsvundet, men bare hang. Mine bryster var jo 43 cm lange. Min krop var næsten pænere, da den var ’fyldt ud’, fortæller Vibeke Johnsen.

I dag har Vibeke Johnsen med en stor portion viljestyrke, sund kost, motion og fem operationer for løs hud på Herlev Hospital fået fjernet den overflødige hud. En ny krop har givet hende et helt nyt liv med nye muligheder.

Vibeke Johnsen vejede mere end 127 kg, og havde et BMI på over 43, hvilket betød, at hun led af svær fedme. Efter en fedmeoperation, et vægttab på mere end 60 kg og fem operationer for løs hud, kunne Vibeke endelig vise sig i bikini igen på stranden.
Vibeke Johnsen vejede mere end 127 kg, og havde et BMI på over 43, hvilket betød, at hun led af svær fedme. Efter en fedmeoperation, et vægttab på mere end 60 kg og fem operationer for løs hud, kunne Vibeke endelig vise sig i bikini igen på stranden. Foto: Privat
Vis mere

Vibeke løsner snørebåndet på Asics løbeskoene. Svedperlerne på panden kommer ikke fra gåturen op af trappen som tidligere, men fra en løbetur på otte km. Tidligere var al den løse hud på kroppen en hæmsko for Vibeke, når hun skulle dyrke motion.

- Min hud hang løst som et bastskørt og dinglede, og det gjorde ondt, når jeg løb, fortæller hun. I dag er lange løbeture blevet en fast del af morgenritualet for Vibeke flere gange om ugen. 

For ti år siden vejede den 163 cm høje kvinde mere end 127 kg. Til sidst nægtede Vibeke at træde op på badevægten af frygt for at se tallet stige. Hendes BMI var på det tidspunkt over 43, hvilket betød, at hun led af svær fedme.

Altid sulten
De ekstra kilo begyndte allerede at sætte sig på kroppen i Vibekes tidlige teenageår.

- Jeg var altid sulten. Når jeg lige havde spist, var jeg sulten igen. Jeg var hygge-spiser og elskede lyst brød med skinkesalat, slik, kager og chips. Vibeke har gennem årene været på mange slankekure, men de kilo hun tabte, tog hun altid hurtigt på igen. Vibeke blev vant til at se sig selv som tyk. Dengang følte hun sig ikke særlig begrænset af sin vægt, men efter vægttabet kunne hun mærke, hvor hæmmet hun var.

Da Vibeke var 33 år fødte hun sin søn Magnus med kejsersnit. Hun fik efterfølgende en kæmpe blodansamling, der skulle fjernes. Men lægerne turde ikke åbne hende, fordi hun var for fed. For første gang tænkte Vibeke over de konsekvenser, som hendes overvægt kunne have.

- Jeg var bange for, at lægerne ville sige, du er for tyk til, at vi vil operere dig, hvis jeg blev alvorligt syg. Eller at mit arbejde sagde, du er for tyk til at arbejde her. For første gang tænkte jeg, at jeg kunne dø af min overvægt. Og jeg havde jo også mine to børn, som jeg skulle være der for, fortæller Vibeke Johnsen.

Men at skille sig af med halvdelen af sin kropsvægt var en uoverkommelig opgave for Vibeke. En dag i februar 2006, hvor hun sad i sofaen foran fjernsynet, dukkede en overvægtig kvinde ved navn Merethe op på skærmen. Vibeke så straks sig selv i Merethe fra TV2-serien ’Merethes Mave’. Merethe havde fået en operation, der formindskede hendes mavesæk. Den operation ville Vibeke også have.

43-årige Vibeke Johnsen kæmpede i flere år en hård kamp med al den løsthængende hud på mave, bryster, arme og lår efter et stort vægttab. I dag er hun meget tilfreds, men vil gerne lige smide 10 kg.
43-årige Vibeke Johnsen kæmpede i flere år en hård kamp med al den løsthængende hud på mave, bryster, arme og lår efter et stort vægttab. I dag er hun meget tilfreds, men vil gerne lige smide 10 kg. Foto: Torkil Adsersen
Vis mere

14 dage senere betalte Vibeke Johnsen selv 115.000 kroner for en gastrisk bypass-operation på privathospitalet Hamlet. Fedmeoperationen gik godt. Mavesækken blev mindre, og Vibeke havde ikke længere behov for at åbne køleskabet hele tiden for at få stillet sin sult. Hvis hun spiste for meget, pressede det på brystet og i halsen og gjorde ondt. Da hun en jul kom til at spise ti styk nougatkonfekt på ti minutter, fik hun et ildebefindende med koldsved. Så sukkeret og de usunde fødevarer blev hurtigt erstattet med mindre mængder af rugbrød, knækbrød og grøntsager.

Vibeke begyndte desuden at løbe flere gange om ugen – ofte lange ture på 15-18 km, hvilket gav hende en enorm ro. På et år og ni måneder skrumpede Vibeke fra 130 kg til 66 kg. Det var en kæmpe sejr. Men mens kiloene raslede af, så blev al huden hængende tilbage. Huden passede ikke længere til den krop, Vibeke havde indenunder.

- Efterhånden som jeg tabte mig, kunne jeg se, hvordan huden begyndte at blive mere og mere slasket. Mit maveskind var helt slapt, og der var hudfolder overalt, siger Vibeke. Især hendes bryster kom til at hænge, efter hun havde smidt de mange kilo.

- Når jeg skulle have badedragt på, lignede jeg en mumitrold, da min barm hang nede over maven, fortæller Vibeke. Hun illustrerer med hænderne, hvordan hun var helt tynd ved kravebenet og over brystet, mens hendes lange bryster hang nede ved navlen som et bælte på maven. Den løse hud gav også Vibeke mange smerter.

Huden på lårene hang så meget, at den konstant gned mod hinanden og gav hende gnavesår på inderlårene. Hvis hun skulle dyrke motion, var hun nødt til at snøre huden ind med et korset eller et operationsmavebånd for at undgå, at det gjorde ondt, når huden dinglede.

Vibeke var så hæmmet af al den løse hud, at hendes læge indstillede hende til en maveskindsoperation på Herlev Hospital.

Fem operationer
I december 2007 fik hun den første operation, hvor kirurgerne fjernede overskydende hud fra maven. Men der var stadig meget løs hud tilbage, så ti måneder senere fik hun en 360 graders operation, hvor hun blev vendt under operationen. Her fik hun fjernet overskydende hud på både mave, balder og ryg. På tre et halvt år fik Vibeke Johnsen i alt fem operationer på Herlev Hospital, der fjernede den løse hud på mave, ryg, overarme, lår og brysterne. 

Brystløftet betød mest for Vibeke. Mens maveskindet lettere kunne gemmes under store bluser, så var det svære med brysterne. Det store vægttab havde medført, at Vibeke også tabte fedt fra sin store barm. Brysterne var derfor blevet meget lange og kun med ‘fyld’ i enden, og de hang nede ved navlen. Et målebånd afslørede inden operationen, at Vibekes bryster var 43 cm lange fra fordybningen over brystbenet til brystvorten. Ved operationen rykkede plastikkirurgerne brystvorterne 20 cm op. Den løftede barm, der var blevet til en c-skål med fyld fra eget bryst, gav Vibeke en fornyet selvtillid.

- Jeg kunne blive ved med at stå og se på mig selv i spejlet efter operationen: Var det virkelig mine bryster? sad de virkeligt af sig selv? smiler hun. Vibeke hiver en stropløs kjole i blankt sort satinstof ud af skabet.

Mens kiloene raslede af, tabte Vibeke også fedt fra sin store barm. Det betød, at brysterne blev meget ’tomme’ og til sidst var 43 cm lange. Det betød, at Vibeke ikke kunne lide at vise sig i badetøj eller stramme bluser. Brystløftet er den operation, som Vibeke er mest glad for.
Mens kiloene raslede af, tabte Vibeke også fedt fra sin store barm. Det betød, at brysterne blev meget ’tomme’ og til sidst var 43 cm lange. Det betød, at Vibeke ikke kunne lide at vise sig i badetøj eller stramme bluser. Brystløftet er den operation, som Vibeke er mest glad for. Foto: Herlev Hospital
Vis mere

- Tidligere var jeg så misundelig, når andre kvinder kom i cocktailkjoler nytårsaften. Jeg var altid nødt til at have brede stropper på min kjole, der kunne holde det hele oppe. Nu kan jeg også gå til fest i en stropløs kjole – uden at have bh på. Det er en drøm. I det hele taget blev det meget sjovere at shoppe tøj. Hvor Vibeke tidligere måtte i særlige butikker for at finde bukser i str. 60, kunne hun nu hoppe i en str. 38.

- Når jeg ser på de gamle billeder af mig selv, så føler jeg mig så taknemmelig for de operationer, jeg har fået, fortæller Vibeke Johnsen. Da hun opfyldte kriterierne til at blive behandlet i det offentlige sundhedsvæsen, skulle hun ikke selv betale for de fem operationer for den løsthængende hud på Herlev Hospital. Hvis Vibeke selv skulle betale, havde det kostet hende mere end en halv million kr., hvilket hun ikke havde råd til.

Huden på lårene hang så meget, at den gav hende gnavesår på inderlårene, når du f.eks. løb.
Huden på lårene hang så meget, at den gav hende gnavesår på inderlårene, når du f.eks. løb. Foto: Privat
Vis mere

Arene på maven, under brysterne og under overarmen minder Vibeke om den hårde kamp mod den overflødige hud. Sådan vil hun aldrig se ud igen. Næste mål er at tabe 10 kg, så hun kommer tilbage til sin vægt efter operationen.

- Det kan jeg sagtens, for nu kan jeg løbe, lyder det resolut fra Vibeke Johnsen. - Det er en befrielse, at jeg nu kan bevæge mig uden at være tynget af overflødige kilo, og uden at huden dasker omkring mig og gør ondt. Nu kan jeg løbe, klæde om offentlige steder og spise en is, uden at der er nogen, der kigger særligt på mig. Det er en befrielse bare at ligne alle andre nu.


Fakta om operationer for løs hud
Et stort vægttab medfører ofte løs hud, som ikke trækker sig nok sammen. Mange oplever, at den løse hud giver fysiske, psykiske eller sociale problemer.

Du kan blive opereret for løs hud i det offentlige sundhedsvæsen, hvis du tidligere har været svært overvægtig og i dag har funktionelle problemer som f.eks. svampeinfektion og sårdannelse i hudfolderne, og/eller udseendet adskiller sig meget fra det normale for din aldersgruppe. Du skal samtidig have tabt dig 15 BMI-point eller mere. Operationerne er ikke uden risiko for komplikationer. Blødning, infektion, udvikling af dødt væv og dårlig sårheling, som kan medføre grimme og brede ar, er almindelige komplikationer.
Kilde: Herlev Hospital

Plastikkirurgerne på Herlev Hospital laver årligt omkring 150 operationer for løs hud. Her er de i gang med en maveskindsoperation.
Plastikkirurgerne på Herlev Hospital laver årligt omkring 150 operationer for løs hud. Her er de i gang med en maveskindsoperation. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere