Pia Kjærsgaard mistænkte i februar sidste år PET for at bruge hendes kalender til at aflyse retsudvalgets besøg på Christiania.

Allerede i februar sidste år havde Dansk Folke­partis tidligere formand, Pia Kjærsgaard, en mistanke om, at hendes kalender var blevet brugt af PET og af justitsminister Morten Bødskov (S) til at aflyse et besøg på Christiania af Folketingets Retsudvalg.

Hun valgte derfor for første og eneste gang i de knap ti år, hun har været under beskyttelse, at skjule oplysninger for efterretningstjenesten. Først få dage før det nye besøg, som blev udført 7. juni 2012, fortæller hun således PET, at hun har tænkt sig at deltage.

Formålet med det var, fortæller Kjærs­gaard til Berlingske, at hun ville »narre« PET og Justitsministeriet, så de ikke »endnu engang kunne lave en rævekage hen over hovedet på mig og aflyse besøget med endnu en latterlig begrundelse.«

Historien tager sin begyndelse allerede i efteråret 2011, da Dansk Folkepartis rets­ordfører, Peter Skaarup, foreslår retsudvalget at besøge Christiania. Allerede da ved han, at Pia Kjærsgaard ønsker at deltage i turen, men hun tilmelder sig først få dage inden, besøget skal foretages den 29. februar 2012.

PET har dog på det tidspunkt længe – i mindst en måned vidst, at hun skulle deltage, for det fremgik af hendes kalender, som PET har indsigt i som led i person­beskyttelsen af den fremtrædende politiker. Og da besøget så seks dage forinden dets afholdelse bliver aflyst med den begrundelse, at daværende politidirektør, Johan Reimann, ikke kan deltage i et tilstødende møde, og at justitsminister Morten Bødskov kun har tid netop den dag til at foretage en teknisk gennemgang af rapporten fra det såkaldte Wendler Pedersen-udvalg, får Pia Kjærsgaard den tanke, at der er noget »rav­ruskende galt.«

»For da de aflyste besøget, kom de med de her tynde og latterlige begrundelser. Og så tænkte jeg: Hvad foregår der lige her? Hvad betyder det egentlig overhovedet, om en politidirektør kan deltage eller ej? Og hvorfor skulle Morten Bødskov ikke kunne tage den tekniske gennemgang på alle mulige andre tidspunkter?«

»Jeg var ikke i tvivl om, at det i virkeligheden var på grund af mig, at de aflyste. At nogen i PET havde været inde og kigge i min kalender for at se, at jeg ville deltage, for så at fortælle det til Justitsministeriet. Og at Justitsministeriet bare ville undgå, at det besøg blev til noget,« siger Pia Kjærsgaard.

Efter aftale med Peter Skaarup

Hun besluttede derfor i samråd med bl.a. Peter Skaarup, der bekræfter historien, at hun næste gang ville skjule for PET, at hun agtede at deltage i det nye besøg, som blev planlagt – og gennemført den 7. juni 2012. Og det gjorde hun så. Først få dage før giver hun efterretningstjenesten oplysningen.

»På den måde fik de oplysningen i så god tid, at det praktiske personale, som jeg har fuld tillid til, kunne nå at forberede sit beredskab, men så sent, at det ville se mere end underligt ud, hvis der kom endnu en aflysning på et tyndt grundlag. Jeg ville forhindre, at PETs ledelse og Morten Bødskov endnu engang kunne sidde og bage en rævekage hen over hovedet på mig.«

Du ville med andre ord narre PET og Justitsministeriet?

»Ja, det ville jeg,« fortæller Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard har været beskyttet af PET i knap ti år, og det er ifølge hende selv den første og eneste gang, hun har skjult oplysninger for dem.

»Og det var da en utroligt ubehagelig oplevelse for mig, at jeg følte mig sikker på, at de havde brugt min kalender til at forhindre mig i at deltage i det møde, når jeg af ren hjælpsomhed havde delt de oplysninger med dem i god tid forinden, og at jeg derfor var nødt til at lade være med det næste gang. Men det anså jeg for at være nødvendigt, hvis jeg skulle kunne deltage,« fortæller Pia Kjærsgaard, som tror, at Justitsministeriet gerne ville blokere for besøget på Christiania for at undgå, at der kom fornyet fokus på blandt andet nogle af de problemer med handel af narkotika, der er på fristaden.

Et hedt emne

Spørgsmålet om Pia Kjærsgaards kalender har været et hedt emne i den seneste uge. I tirsdags trak PETs chef, Jakob Scharf, sig fra sit job, og få timer efter kom der en redegørelse, hvori han bekræftede, at PETs Sikkerheds­afdeling var »blevet bedt« om at undersøge ­Pia Kjærsgaards kalender for at se, om der skulle være dage, hvor hun var bortrejst fra landet eller på anden måde var forhindret i at deltage.

Scharf selv siger dog, at man ikke gjorde det, da man var bange for, at det kunne få betydning for samarbejdet med Pia Kjærsgaard og få betydning for netop, hvilke informationer hun ønskede at dele med PET. Men de nye oplysninger om, at Pia Kjærsgaard valgte at tilbageholde sine planer for PET indtil få dage før det nye besøg, viser, at det scenario allerede – i hvert fald i dette tilfælde – var relevant længe før, at sagen om Kjærs­gaards kalender voksede sig stor i medierne og kom på den politiske dagsorden.

Siden Scharfs afgang har presset primært været på justitsminister Morten Bødskov. Politikere fra begge sider af salen har krævet svar på, om han på forhånd kendte til, at PET overvejede at kigge i Pia Kjærsgaards kalender med det formål at se, om der var tidspunkter, hvor hun var forhindret i at deltage, og Dansk Folkeparti har bedyret, at justits­ministeren i så fald bør trække sig. Det er desuden kommet frem, at retsudvalget blev ført bag lyset, da det ved aflysningen af det først planlagte besøg på Christiania ikke fik oplyst den reelle årsag, nemlig at Kjærs­gaards deltagelse skabte et skærpet trusselsbillede.

Justitsministeren, som ikke har ønsket at kommentere denne artikel, skal i samråd i Folketingets Retsudvalg tirsdag og er indkaldt til hasteforespørgsel i folketingssalen på onsdag.