SFs ledelse er under enormt pres fra deres bagland, der kræver, at aftalen om salg af Dong-aktier til Goldman Sachs stoppes. I aften skal folketingsgruppen mødes med den magtfulde landsledelse til et skæbnesvangert møde, der kan afgøre partiets fremtid.

Landsledelsens 19 medlemmer er de eneste, der har stemmeret, og de er under enormt pres fra deres respektive bagland ude i lokalforeningerne, der ønsker aftalen standset og fra folketingsgruppen, der vil have aftalen vedtaget.



- Når landsledelsens medlemmer går ind til mødet i aften, er det deres egne baglande, de har i hovedet. De har i de seneste dage hver især talt med hundredvis af SF-medlemmer, der er utilfredse med salget af Dong-aktier til Goldman Sachs, siger hun og uddyber:  

- Det, der afgør om holdningen hos landsledelsen ændrer sig, er den kraft, som partiledelsen med Anette Vilhelmsen og Holger K. Nielsen i spidsen kan argumentere for sin sag. Det er blandt andet derfor, vi ser Holger. K. Nielsen skynde sig hjem fra Afrika. Det er ham, der har tyngden til at gå ind og sige, at det ikke er så tosset en aftale, hvis man graver et spadestik dybere, siger BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup.

SF har hjemkaldt partiets veteran Holger K. Nielsen, der er i Etiopien i kraft af sin post som udenrigsminister. Selvom han vejer tungt i SF, er det en falliterklæring fra Anette Vilhelmsens side, at hun er nødt til at indkalde forstærkninger, forklarer Søs Marie Serup.



- Det er en falliterklæring, at hun er nødt til at kalde ham hjem fra Afrika. Det er i situation som denne, at en formand skal træde frem med fuld styrke og dele sin analyse med det hold, der er bag hende, og så skal alle sidde og tænke, at det er derfor, hun er chefen. Det kommer de simpelthen ikke til i aften, da det ikke bliver hende, der skal føre ordet. Det er simpelthen underminerende for Anette Vilhelmsens troværdighed, siger Søs Marie Serup.

Hvis landsledelsen vedtager at stemme ja til aftalen, der skal vedtages torsdag, vil landsledelsen medlemmer være nødt til at have argumenterne på plads. Men Anette Vilhelmsen, der er valgt på at styre SF mere demokratisk, står over for et stort bjerg, inden hun kan vende stemningen om sin egen person.

- Det er meget, meget, meget svært at være Anette Vilhelmsen lige nu, og det er meget svært at se, hvordan hun kan genskabe tilliden til sine egne og til projektet. Hun har stadig en smule tillid tilbage i forhold til at styre partiets demokratisk. Hun har tilgengæld meget lidt tillid at trække på i forhold til at være den rette til at tegne et projekt for fremtidens SF, siger Søs Marie Serup.