For mange mennesker er det tallet på badevægten, der er afgørende for, hvor meget man skal træne eller øse op på tallerken. Men tallet på vægten ikke nødvendigvis et udtryk for en persons risiko for at udvikle livsstilssygdomme. Du skal i stedet bruge et målebånd.

Af Trine Fisker, alive.dk 

- Målebåndet skal man bruge, hvis man vil finde ud af, hvor sund man egentlig er, lyder det fra træningsekspert, Birgitte Nymann, der har udgivet en række træningsdvd’er og bøger og som er medejer af fitnesskæden Fresh Fitness.

- Hvis kvinder har et taljemål over 80 centimeter er det for stort, og hos mænd er et taljemål over 94 centimeter for stort, siger Birgitte Nymann til Alive.dk

Få hjælp til at skifte de traditionelle maveøvelser ud med nogle langt mere effektive øvelser på femina.dk

Hun forklarer, at man ikke nødvendigvis skal måle dér, hvor man er smallest, men en centimeter over navlen. Antallet af centimeter omkring taljen er altså et udtryk for den enkelte persons risiko for at udvikle livsstilssygdomme.

- Når man har meget fedt lagret i det område, er der en større risiko for at fedtet udskiller sig til blodet og det kan potentielt være farligt, siger hun.

Er du 170 centimer høj, må dit taljemål være…

Grænsen på de 80 centimeter for kvinder og 94 centimeter for mænd tager dog ikke højde at høje mennesker måske også har et lidt større taljemål, og derfor er der udviklet en anden metode, der dog også indebærer et målebånd.

Har du prøvet femina.dks løbeplanner? Find gode ruter i dit område og tjek hvor mange kalorier du forbrænder  

- Nye undersøgelser tager højde for, at vi alle er forskellige, og derfor siger man, at ens taljemål maksimalt må være halvdelen af ens højde i centimeter, siger Birgitte Nymann.

Er du 170 centimeter høj, må dit taljemål altså ikke være højere end 85, og er du 160 centimeter høj, må dit taljemål ikke være større end 80 centimeter.