Københavns Kommune sendte 20 medarbejdere på kursus, men kun fire vendte tilbage. Resten blev fyret, da de dumpede en afsluttende test. 57-årige Tove Salling Jensen er én af dem, og hun sidder »forundret« tilbage, for hun har »aldrig fået at vide,« at hun ikke gjorde sit job godt nok.

Om tre uger ville 57-årige Tove Salling Jensen have fejret 39 års jubilæum som regnskabsmedarbejder i Københavns Kommune.

Men sådan skulle det ikke gå. Det satte hendes arbejdsgiver en stopper for, da de tvang hende på et kursus, som var nødvendigt for at kunne varetage »fremtidige opgaver,« hed det sig.

Kurset endte med at få fatale konsekvenser for Tove Salling Jensen. Hende, og hendes 19 kollegaer, som var sendt af sted, fik at vide, at de ville blive fyret, hvis de ikke bestod den afsluttende test, som skulle runde kurset af.

16 ud af 20 medarbejdere dumpede testen, og Tove Salling Jensen er én af de fyrede.

»Jeg sidder dybt forundret tilbage, for jeg har aldrig fået at vide, at jeg ikke gjorde mit arbejde godt nok. Jeg har været ansat i 38 år, hvis jeg ikke har de basale færdigheder, burde de have fyret mig for længst,« siger hun til Berlingske.

Jappede undervisningen igennem

Københavns Kommune havde hyret konsulentvirksomheden Deloitte til at stå for 3,5 dages kursus til »en række medarbejdere, der havde et ekstraordinært behov for kompetenceudvikling,« forklarer Ivan Kristoffersen, direktør fra Koncernservice, som hører under kommunens økonomiforvaltning, i en skriftlig kommentar til avisen.dk.

Tove Salling Jensen er dog langt fra tilfreds med den undervisning, hun modtog.

»Det var nogle dygtige mennesker, der underviste os, men de kunne ikke finde ud af at lære fra sig. Det hele gik meget hurtigt, og de jappede slideshowene igennem, det er ikke så belejligt, for jo ældre man bliver, des længere tid tager det at lære nye ting.«

God til tal

Egentligt forstår Tove Salling Jensen slet ikke, hvorfor hun blev sendt på kursus i første omgang.

»Jeg har fulgt med, når der har været ændringer i edb-systemerne, og jeg har været på Excel-kurser flere gange. Jeg er god til tal, og jeg kunne sagtens have lært at bruge det nye system.«

Ifølge formanden for HK Kommunal, Winnie Axelsen, hænger fyringerne sammen med, at Københavns Kommune ruller et nyt økonomisystem ud i 2017, hvor alle økonomifunktioner bliver centraliseret i et nyt center, hvorfor en stribe medarbejdere skal samles.

Men eftersom det først er i 2017, har kommunen masser af tid til at efteruddanne og dygtiggøre deres ansatte. Det har de dog ikke valgt at prioritere, lyder kritikken fra Tove Salling Jensen.

»Jeg tror, at de arrangerede kurset for at komme af med os og få andre ressourcer ind. På den mpde slap de for at bruge penge på at lære os op i det nye system. De nåede i hvert fald dårligt at få os ud af døren, før de slog vores stillinger op,« siger hun.

Gik helt i sort

Til den skæbnesvangre test fik Tove Salling Jensen og hendes kollegaer tre timer til at løse tre opgaver, som vægtede lige meget. Det var dog slet ikke nok tid. I undervisningen havde de haft 1,5 time per opgave, og til testen skulle de altså løse tre opgaver 1,5 time hurtigere.

»Jeg troede egentlig, at jeg ville bestå testen, men jeg gik helt i sort. Da jeg kiggede på klokken og så, at jeg havde brugt alt for meget tid på den første opgave, gik jeg helt i baglås. Jeg vidste, at jeg skulle have 75 pct. rigtige for at beholde mit arbejde.«

Tove Salling Jensen nåede kun to tredjedele af opgaven, og vidste derfor, at hun ville blive afskediget.

»Da jeg afleverede testen, vidste jeg, at jeg ville blive fyret. Ellers skulle jeg jo have 200 pct. rigtige i den andre dele af opgaven.«

10.000 kroner ned i løn

Tove Salling Jensen er bedre stillet end mange af hendes kollegaer, for hun får nu udbetalt sin pension. Det er dog langt fra en drømmesituation, for hun havde planlagt at arbejde, til hun blev 64 år.

»Jeg er nødt til at finde et nyt job,« siger hun og holder en pause:

»Men jeg skal lige ovenpå igen. Det har givet et dyk i selvtilliden, for kan jeg nu overhovedet noget,« spørger hun.

Tove Salling Jensen er gået 10.000 kroner ned i forhold til hendes daglige løn. Derfor er hun nødt til at finde et arbejde, for der er hun hende til at betale regningerne.

Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune har meddelt, at overborgmester, Frank Jensen, holder ferie, hvorfor han ikke vil kommentere sagen. Ej heller direktør i Koncernservice, Ivan Kristoffersen, har været mulig at få i tale, fordi »sagen nu kører i det fagretlige system via forhandlinger i KL og evt. afskedigelsesnævn,« hedder det sig. Det er HK Kommunal Hovedstaden, der fører sagerne for samtlige 16 fyrede medarbejdere.