Nu går Villy ind i sagen

På dødsgangen i det vestafrikanske land sidder en mand, hvis kæreste og søn er danskere. Danske myndigheder har hidtil afvist at hjælpe med at få ham frigivet, men går nu ind i sagen.

De danske myndigheder er nu trådt ind i sagen om den dødsdømte Batch Faye, der sidder på dødsgangen i Gambia og har udsigt til at blive henrettet inden midten af september.

- Det, de gør nu, er mere end hvad jeg turde håbe på, siger Lykke Faye.

Hun er kæreste med den 51-årige gambiske mand, der har siddet på dødsgangen i det vestafrikanske land siden 2004. Han er ifølge Lykke Faye dømt for et drab, han ikke har begået.

Lige siden har hun kæmpet for at involvere de danske myndigheder, der ikke har udvist interesse, da manden ikke er dansk statsborger.

- Jeg er aldrig kommet videre end manden i røret i Udenrigsministeriet. Lad mig sige det sådan, siger Lykke Faye.

Sagen er dog blevet yderst aktuel, idet Gambias enehersker, præsident Yahya Jammeh, under afslutningen på den nyligt overståede ramadan varslede, at Gambias dødsgang vil blive tømt for sine 47 dødsdømte fanger inden midten af september. Med den melding mente lederen ikke, at de dømte ville blive benådet. De vil blive henrettet én efter én.

Det får nu udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til at reagere.

- Vi ser med stor alvor på denne sag. Og jeg har da også på det kraftigste fordømt, at Gambia har genoptaget henrettelser, udtaler Villy Søvndal i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Udenrigsministeriet oplyser, at de har indkaldt Gambias ambassadør i Danmark til møder torsdag for at drøfte situationen, ligesom EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, lægger pres på Gambia for at stoppe henrettelserne. Diplomater fra den danske ambassade i Mali, der også dækker Gambia, følger udviklingen nøje, siger Villy Søvndal.

Lykke Faye mødte sin kæreste Batch tilbage i 1996, og de har en søn sammen, men hun betragter ham også som far til de to piger, som hun har fra et tidligere forhold.

- Batch er deres far. Han er den, der har pustet dem på knæene, når de har slået sig, og han har givet dem babymos, da de var små. Han er den, der er gået med dem om natten, når de har haft mareridt. Udenrigsministeriet må have mulighed for at gå ind i sagen på en eller anden måde, siger Lykke Faye.

Selv har Lykke Faye ikke set kæresten siden et besøg i fængslet i 2005. Siden da har kontakten været gennem breve, men det har aldrig slukket håbet om gensyn i frihed.

- Han er far til mine børn og mit livs kærlighed. Jeg opgiver aldrig kampen for ham, siger Lykke Faye.

Organisationen Amnesty International siger, at Gambia allerede har henrettet ni fanger. Gambias love kan give dødsdom til drabsmænd og forrædere, men siden 1985 er der ikke blevet udført henrettelser i det vestafrikanske land.

Lykke Faye håber nu, at opmærksomheden og presset på Gambias regering kan redde Batch Fayes liv.

- Jeg er fuldstændig blæst omkuld af, hvad der er sket. Fredag eftermiddag fandt jeg ud af, hvad der foregår i Gambia, og i dag ringer journalister, og Udenrigsministeriet sætter i gang. Alle de mennesker, der støtter op omkring vores familie. Det betyder så meget for os, siger hun.