Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

De ukrainske styrker på Azovstal-værket i Mariupol har fredag ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, fået besked på, at de må forlade værket og forsøge at redde deres liv.

Det siger præsidenten ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Zelenskyj vil de sidste ukrainske soldater forlade værket de kommende dage.

Rusland siger dog, at det allerede er sket. Ifølge det russiske forsvarsministerium har de sidste ukrainske soldater, der havde forskanset sig på Azovstal-værket, overgivet sig.

Området ved stålværket "er blevet fuldstændigt befriet", lyder det fra det ministeriet. Det skriver Reuters.

Angiveligt har 531 ukrainske soldater overgivet sig.

Russiske og prorussiske styrker omringede allerede fra starten af marts byen Mariupol. De ukrainske styrker blev presset tilbage mod stålværket Azovstal, der fra midten af april har udgjort den sidste lomme af ukrainsk modstand i byen.

I starten af maj begyndte beretninger om evakueringer af civile fra Azovstal-værket. Siden kom turen til sårede soldater.

Tirsdag fik de tilbageværende soldater ordre om, at deres mission var fuldført. Herefter begyndte de første at overgive sig og blive ført væk i busser af de russiske og prorussiske styrker.

I toppen af det ukrainske militær blev styrkerne i Azovstal hyldet, fordi de over 82 dages kampe havde bundet russiske styrker, som ellers kunne være brugt mod andre ukrainske styrker.

Det tyske nyhedsbureau dpa citerer Røde Kors for at have noteret "hundredvis" af krigsfanger fra Azovstal-værket. Deres skæbne er uvis.

Denis Pusjilin, der er separatistleder for den selvudråbte republik Donetsk i det østlige Ukraine, har tidligere ifølge det russiske nyhedsbureau Tass sagt, at de ukrainske styrker skal for en domstol.

/ritzau/