Den amerikanske delstat Missouri ventes tirsdag at henrette en dødsdømt fange på trods af manglende medicin til de dødelige indsprøjtninger.

Den 55-årige David Zink forventes i dag at blive henrettet med en dødelig indsprøjtning. Henrettelsen vil være den første efter USAs højesteret 29. juni afgjorde med fem stemmer mod fire, at dødelige indsprøjtninger fortsat kan bruges.

LÆS OGSÅ:

Flere andre stater har valg at sætte henrettelserne i bero indtil USAshøjesteret var kommet med en afgørelse.

I næste uge er det et år siden, Joseph Wood blev henrettet. En dømt morder, der i delstaten Arizona blev henrettet med en cocktail af stoffer. Heriblandt midlet Midazolam. Men den dødelige indsprøjtning var ikke så effektiv, som forventet. Det tog to timer for ham at dø. Det var den tredje yderst problematiske henrettelse i 2014, efter at Dennis McGuire i Ohio og Clayton Lockett i Oklahoma havde lidt tilsvarende, da de blev henrettet. Det skriver det britiske politiske magasin newstatesman.com.

LÆS OGSÅ:

Udførelsen af de pinefulde henrettelser resulterede i vidt forskellige reaktioner fra staterne. Arizona suspenderet sit dødsstraf-program. Utah genindførte muligheden for henrettelse ved skydning. Nebraska afskaffede dødsstraffen fuldstændigt tidligere på året.

Det skete, fordi der var risiko for, at den amerikanske højesteret efter de tre indsprøjtninger med stoffet Midazolam ville udelukke brugen af dødelige indsprøjtninger. Den amerikanske forfatning forbyder nemlig udtrykkeligt straffe, der kan karakteriseres som ‘grusomme og usædvanlige’. Men den 29. juni afgjorde højesteretten med fem stemmer mod fire, at dødelige indsprøjtninger fortsat kan bruges.

David Zink bortførte, voldtog, bandt og dræbte i 2001 den 19-årige kvinde Amanda Morton. Efter det brutale drab begravede han hende på en kirkegård. David Zink har tilstået forbrydelsen, men hans advokater har kæmpet for, at henrettelser med dødelige indsprøjtninger blev forbudt.

Stoffet Midazolam blev taget i brug på de amerikanske dødsgange efter at medicinalfirmaet Lundbeck i juli 2011 nægtede at sælge deres produkt Nembutal (pentobarbital) til de amerikanske fængsler, fordi stoffet blev brugt til henrettelser.

I Missuori bruger man fortsat stoffet pentobarbital ved henrettelser. Men kritikere mener, at det er et ulovligt kopiprodukt, som staten anskaffer på ulovlig vis.

Den kritik er dog blevet afvist af delstaten.

Ifølge højesteretsdommen kan en dødsdømt undgå henrettelse med en dødelige indsprøjtning, hvis forsvarsadvokaterne foreslår end anden metode, men det David Zinks advokater nægtet, da de mener, at det vil være at bede forsvarsadvokater, der er imod dødsstraf, om at fremhæve én dødsstrafmetode som værende mere human end andre.

»Så skal advokater fortælle retten, hvordan man skal dræbe vores klienter,« siger forsvarsadvokaten Kay Parish til New Statesman.

Missouri har henrettet fire mænd i år og 16 siden november 2013. Kun Texas har henrettet flere dødsdømte end Missuori.