Hvilke klubber har imponeret, hvilke har været ren leverpostej, og hvilke klubber har decideret floppet?

Halvvejs inde i Superligaens grundspil er det tid til at gøre status og uddele stjerner til de 12 Superliga-mandskaber.

Det kan afsløres allerede her, at der er flere klubber, der er dumpet med et brag for deres indsats i de første 11 kampe, mens andre flirter med topkarakteren.

Få B.T.s dom herunder:

Foto: KRUGFOTO
Vis mere


Ulvene hyler højere end nogensinde med brøleaben Bo Henriksen i spidsen efter den bedste sæsonstart i klubbens historie. Den langhårede træner kan mere end blot at være en motivator med episke jubelsprint. Det taktiske har han også styr på!

Det er dog tydeligt, at Henriksen især har forløst noget overskud hos nogle af midtjydernes profiler, som virkede metaltrætte i sidste sæson. Nu er hungeren efter det fineste metal mere udpræget end længe.


Det tamme nederlag i topbraget mod FCM og det dumme pointtab til Viborg inden for de seneste uger, som også har budt på en pokalfadæse, Per Wind-gate og Jess Thorups Brøndby-ups, har visket indtrykket af et FCK på vej tilbage på fodboldtronen væk.

Thorup og co. hænger på i guldkampen endnu, jo, jo, og offensiven har da til tider været flyvende anført af Biel, Wind og Diks, men der er altså ikke plads til ret mange flere uforståelige svipsere, før det forvandles til endnu en mellemsæson uden mesterskab.


En spansk-norsk forvandling er ved at tage form i Aalborg, hvor Marti Cifuentes, som er sportschef Inge Andre Olsens opfindelse på trænerposten, har fået implementeret sine ideer. Det bærer nu frugt med en øjeblikkelig tredjeplads.

På banen er det en cocktail af unge nordjyder, rutinerede Superliga typer og et drys udenlandsk profilstøv, der har skabt den tiltrængte mini-fodboldfeber i det nordjyske. Her har der ellers været langt mellem succeserne i de seneste mange sæsoner. Nu skal AaB vise, at opturen er langtidsholdbar.


Det siger noget om Randers FCs nyvundne status som provinsens (minus mægtige FCM) stærkeste outsider til en medalje, at de kun scorer fire stjerner for deres sæsonstart i denne vurdering.

De europæiske opgaver har trukket tænder ud, og det er kun blevet til en enkelt sejr i de seneste seks kampe. Det trækker ned. Men 18 point alt i alt og en øjeblikkelig fjerdeplads er et ganske godt udbytte for hestene, som har forstærket sig klogt i sommerens transfervindue.


Bølgerne går højt i Søhøjlandet i denne sæson, hvor de ellers så sindige oprykkere fra Silkeborg har vist SIFi-taka-bold på højeste niveau. Det har udløst 17 point og en femteplads. Næsten til topkarakter!

Den erfarne træner-guru Kent Nielsen har fået tid og plads til at indarbejde sine ideer på det unge mandskab, som har taget den flyvende form fra oprykkersæsonen ind i Superligaen. Hvad kan det ikke blive til?


Pilen peger i den grad op for Striwerne med 6-0-nedslagtningen af Vejle inden landsholdspausen, men de fynske bøgetræer vokser ikke ind i himlen. Endnu. Dertil skal Andreas Alms til tider lidt grå mandskab vise flere peaks og mere stabilitet.

En start kunne være at veksle de mange uafgjorte kampe – 5 ud af 11 – til sejre, og så kan drømmen om at beholde eller måske ligefrem forbedre den nuværende sjetteplads pludselig være realistisk for den slumrende provins-storklub.


Der var dømt afrikansk magi i det nordsjællandske i de første sommerrunder, hvor FC Nordsjælland med de mange ghanesiske talenter var flyvende. Men bunden er gået helt ud af Farum-mandskabet med fem bekymrende nederlag i streg.

Får træner Flemming Pedersen ikke sat skik på sit unge mandskab, særligt defensiven og sine nye målmænd, så mister FC Nordsjælland retten til at drømme om endnu en tur i mesterskabsspillet.


Under radaren eller ej. Brøndbys sæsonstart har været lige til en dumpekarakter. Nykårede mestre, titusindvis af gulklædte fans på tribunerne – ude og hjemme – og sølle to sejre i 11 kampe. Det er på grænsen til det pinlige.

Om det så kan forklares med, at klub-bosserne har fejlet med at hente de fornødne forstærkninger efter en profil-åreladning, så kan det ikke fjerne det faktum, at Brøndby burde have leveret langt bedre spille- og pointmæssigt. Nu skal de blå-gule kæmpe hårdt for overhovedet at spille sig ind i mesterskabsslutspillet.


14 dages optur med tre sejre kan ikke skjule en elendig sæson hidtil for AGF, som blev banket ned i depressionen igen i den afsluttende kamp inden landsholdspausen med at være bagud med 4-0 efter en halv times spil mod ikke Manchester City, men FC Midtjylland.

Det er ikke første gang, at David Nielsen har været i modvind i sin tid som AGF-træner, og vi taler heller ikke akut nedrykningsfare, selvom sæsonen sluttes i et VM-år. Gymnastikforeningen skal nok overleve. Men top-6-spil har aarhusianerne med 9-16-målscoren ikke vist hverken offensivt eller defensivt.


Viborg FF har været ganske fornøjelige at følge, og de er gået til opgaven som nyoprykker i Superligaen med gåpåmod, selvtillid og fight. Det har holdt det midtjyske mandskab oven vande med tre point ned til bund-2.

Hvert eneste point er kærkomment, eksempelvis som i Parken mod FCK, hvor det blev til en 1-1'er. Men det er altså seks kampe siden, at Fodsportsforeningen, som blot har fået to sejre i sæsonen, har hevet tre point ind på kontoen.


En ny amerikansk milliardær-ejer, en ny tysk træner og nye spillere til et nyt spillesystem. Der blæser nye vinde over Sønderjyske, men sæsonstarten er kuldsejlet med blot to sejre i sæsonens første 11 kampe. En af forklaringerne på den elendige pointhøst – otte point – er sølle fem mål scoret.

Fortsætter det sådan for træner Michael Boris' mandskab, så rykker sønderjyderne, som lå nummer to på samme tidspunkt i sidste sæson, ned med et brag.


Der dufter ikke bare af fodbold i Nørreskoven, men også af bål og brand og truende nedrykning. Det jyske galehus leverede sæsonens første trænerfyring, da nyansatte Carit Falch røg ud efter fem sejrsløse kampe. Siden er elendigheden fortsat.

Garvede Peter Sørensen har slet ikke været den forventede brandslukker, og målene er fortsat med at rasle ind: 29 i alt i 11 kampe. Lige nu har det multinationale mandskab flere nationaliteter i truppen, end det formentlig når at skrabe point sammen i grundpillet.