Trafikstøj er kædet sammen med flere sundhedsfarer, og nu ser det også ud til, at det kan øge risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom.

Folk, som bor nær trafikerede veje, har større risiko for at blive ramt af demens. Det skriver theguardian.com ifølge Videnskab.dk.

Omkring ét ud af ti tilfælde af Alzheimers sygdom i byområder kan forbindes med en bopæl omgivet af tæt trafik, og folk som bor tæt på travle veje - defineret som inden for 50 meters afstand - i en større by har 12 procent større risiko for at blive diagnosticeret med demens.

Det viser et nyt studie, som er publiceret i tidsskriftet The Lancet.

Studiet har fulgt 6,6 millioner mennesker i alderen 20 til 85 år i Ontario, Canada, i tidsperioden fra 2001 til 2012.

Læs mere hos Videnskab.dk: Børn født ved kejsersnit har større risiko for fedme

»Voksende befolkningstal og urbanisering har placeret mange folk nær tæt trafik, og med den omfattende udsættelse for trafik og et voksende antal tilfælde af demens, kan selv den moderate effekt fra trafikerede veje udgøre en stor sundhedsbyrde for offentligheden,« siger Hong Chen, som forsker ved Public Health Ontario og er hovedforfatter på det nye studie, til theguardian.com ifølge Videnskab.dk.

Læs mere hos Videnskab.dk: Trafikstøj giver hjerteproblemer

Det nye studie kan ikke vurdere, om forureningen fra de travle veje direkte skader hjernen. Den øgede risiko for demens kan også være en afledt effekt af vejrtræknings- og hjerteproblemer, forårsaget af trafikos, eller skyldes andre usunde livstilsfaktorer, tilknyttet livet i tætbebyggede byområder.

Andre historier på Videnskab.dk:

Forskere identificerer nyt organ i menneskekroppen

ADHD: Gåtur i naturen virker lige så godt som medicin

Sjælden søvnsygdom får kvinder til at onanere i søvne