»Jeg glemmer aldrig den dag i Dyrehaven. Det var en oplevelse for livet.«

Ordene kommer fra Sten Sveidahl, 75, vinderen af det første Eremitageløb i 1969. BT besøger ham på ældre- og plejecentret Kildemarkscentret på den gamle kasernegrund i Næstved.

Sten Sveidahl sidder i kørestol efter flere blodpropper i hjernen. Den første ramte ham i 2004.

Følelserne er stærke, når han mindes sin tid som en af Danmarks bedste langdistanceløbere.

Inden sin historiske sejr i E-løbspremieren i Dyrehaven havde han været dansk mester på 10.000 meter i 1966 foran legendariske Thyge Thøgersen og året efter vundet DM-guld på ikke færre end tre distancer, 5.000 meter, lang cross og 20 kilometer. På det internationale plan deltog han tre gange i Rude Pravo-crossløbet i det daværende Tjekkoslovakiet, ligesom han som dansk mester i militær femkamp var til VM i Rom.

Denne signatur husker ham fra slutningen af 60erne. Var han ikke det største talent, var han en fighter af guds nåde med en fabelagtig træningsvilje og konkurrencepsyke.

To store vitrineskabe fyldt med præmier i glas og metal i lejligheden på Kildemarkscentret fortæller om en flot karriere, som blev afbrudt i 1970, da han flyttede til Afrika for at undervise skoleelever i Botswana og Zambia. I Botswana lavede han et stadion med en 400 meter lang græsbane.

Her blev han også grebet af jagt, og over sengen hænger billeder i bedste Hemingway-stil, hvor han står med nedlagte elefanter og andet vildt, som han havde tilladelse til at skyde.

»Jagten kom til at spille en stor rolle for mig,« siger han om de ti år i Afrika.

Efter hjemkomsten rejste han senere til Grønland, hvor han arbejdede som lærer i tre år i Upernavik.

På grund af blodpropperne i hjernen flyttede han omkring jul sidste år ind på plejecentret, hvor han hver dag får besøg af kæresten Edith.

»Jeg nåede kun at være med i Eremitageløber én gang, inden jeg rejste,« siger han.

Edith henter hans scrapbog med reportagen i BT fra sejren i 1969. Her er Sten Sveidahl citeret:

»Mit livs største sejr. Aldrig har jeg været så glad for at sprænge en uldsnor. En frydefuld fornemmelse. Når jeg er så glad for sejren, skyldes det først og fremmest, at den har givet mig selvtilliden og humøret tilbage. Min karriere blev pludselig afbrudt i foråret på grund af nogle pinefulde mavesmerter. Jeg følte, jeg var en færdig mand. Da jeg læste om Eremitageløbet i BT, gav det mig noget at stile efter.«

Distancen var det første år 12,2 kilometer, og han vandt i tiden 38.16 med en margin på hele 40 sekunder til den senere vinder af E-løbet, Georg Olsen, som i 1968 havde deltaget i OL på maraton i Mexico City.

På et billede står Sten Sveidahl smilende med vinderen hos kvinderne, Kirsten Carlsen, om halsen. Overskriften: De vandt foran 2.359.

»En anden sejr står også tydeligt for mig. Da jeg slog Thyge Thøgersen på en 600 meter lang spurt og blev dansk mester på 10.000 meter i Odense. Thyge havde vundet DM 12 år i træk,« siger han.

Sten Sveidahl startede karrieren i Hvidovre, men var i 1969 skiftet til Sparta. »Jeg blev fisket af Heinrich Duholm,« siger han og sender en hilsen til sin gamle ven.

Han fortsatte med at løbe for motionens skyld efter sine første blodpropper i 2004, men måtte efter nogle år stoppe.

Det 49. Eremitageløb afvikles på søndag. Du kan stadig tilmelde dig verdens første motionsløb. Klik ind på www.elob.dk