Venstres ledelse bør give deres medlem Preben Bang Henriksen en regulær skideballe for gang på gang at rejse sin private retssag i Folketinget. Sådan lyder opfordringen for Socialdemokraterne.

En opfordring som kommer efter, at BT i dag kan skrive, at Venstres Preben Bang Henriksen otte gange har bedt erhvervsminister Ole Sohn svare om sagen om EBH Bank, hvor Preben Bang Henriksen selv er advokat for næstformanden. Han har sammen med tidligere trafikminister Hans Chr. Schmidt haft Ole Sohn i fire samråd om sin retssag og stillet yderligere fire udvalgsspørgsmål i sagen.

Ledelsen og bestyrelsen i den krakkede EBH Bank blev i 2009 sagsøgt af staten, der kræver 700 mio. kr. i erstatning. Sagen står Preben Bang Henriksen derfor til at tjene et større beløb for i honorar - tager han bare den vejledende takst for brancheforeningen Danske Advokater - så er timelønnnen 1.650 kr. i timen.

Det får Socialdemokraterne til at kræve, at ledelsen i Venstre nu træder i karakter.

- Venstres ledelse må sætte deres medlem på plads. De bør kalde ham ind til en kammeratlig samtale, hvor de højt og tydeligt gør klart, at han ikke skal tage sine klienters retssager op på Christiansborg. Det han gør er jo fuldstændig absurd og jeg har aldrig tidligere hørt fortilfælde. Han forsøger at påvirke embedsværket i egne retssager. Derfor må Venstres top træde i karakter og forklare, hvad han kan tillade sig som politiker. Det her er et interessesammenfald i den grov ende - og Venstres top må få styr på hvad deres medlemmer tager op. Jeg undrer mig over, at nogle erfarne medlemmer af Venstre ikke har haft fat i ham før, siger erhvervsordfører Benny Engelbrecht.

Gælder det her også Ellen Trane Nørbys mange spørgsmål?

- Nej, det er vidt forskellige sager. Hendes spørgsmål har jeg ingen kommentar til. Det her er meget grovere, fordi han tager en sag op politisk, som han selv privat tjener penge på og repræsenterer som advokat, siger Benny Engelbrecht.
¨