Naturen, havet, solen. Der er mange grunde til at synes rigtig godt om de græske øer, og det gør rigtig mange danskere også. Tusinder tager hvert år på ferie i Grækenland, men i år er dårligt vejr ikke den største trussel mod den perfekte ferie.

Det sydeuropæiske land står nemlig med en potentiel statsbankerot, og der er god grund til at få ouzoen galt i halsen, hvis Grækenland lukker ned. Landet er ikke gået bankerot endnu, og der er blandede forventninger til, om de de faktisk gør det - men først og fremmest er der blandede forventninger til, hvilke konsekvenser en bankerot vil få for landet og landets mange gæster.

1: Hvis hævekortet ikke duer
Banksystemet er et meget sandsynligt offer for en eventuel statbankerot. Hvis Grækenland ikke længere kan betale afdrag på sin gæld, så kan der meget vel komme kapitalkontrol i landet, og det kan blive svært at hæve penge og bruge internationale betalingskort i det hele taget.

»Der er en risiko for, at betalingssystemerne lukker ned. Derfor er det en god idé at tage bestik af situationen og eventuelt tage flere kontanter med, end man ellers ville have gjort,« siger Troels Holmberg, seniorøkonom i forbrugerrådet Tænk, og kommer med endnu et godt råd til de rejsende:

»Den billigste måde at få valuta på er at bruge dankortet til at betale. Den næstbilligste er at hæve kontanter i udlandet, og hvis du vil have valuta med hjemmefra, så er det ofte billigere i vekselbureauer, end det er i banker,« siger Troels Holmberg.

Det er i øvrigt tilladt at indføre op til 10.000 euro per person til Grækenland.

2: Hvis lufthavnen lukker
Et andet aspekt af rejsen er naturligvis fly og hotel. Hvorvidt, lufthavnene i Grækenland decideret lukker ned, er kun til spekulation, men det er ikke usandsynligt, at der kommer store strejker. I sådan et tilfælde vil flybilletten blive refunderet, men man kan naturligvis godt stå i Kastrup uden fly, men med hotelreservation.

Har man selv bestilt hotellet, så er der ikke meget at gøre. Men har man reserveret gennem et rejsebureau, så er man bedre stillet, forsikrer Lars Thykier, der er formand for Danmarks Rejsebureau Forening.

»Hvis man har købt en pakkerejse, så får man pengene tilbage. Der er ikke så meget at rafle om,« siger han.

En meget stor del af de rejsende til de græske øer køber deres ferie gennem et bureau, og skulle uheldet være ude, og Grækenland går bankerot, mens man ligger ved poolen, så hjælper rejsebureauet dig hjem:

»Hvis der sker noget, mens du er dernede, så har rejsebureauet pligt til at hjælpe dig,« siger Lars Thykier, der dog tror, at Grækenland vil gå langt for sin turisme - selv hvis økonomien går i koks:

»Men de regner med 19-20 millioner turister i år, og jeg tror ikke, at de laver noget, der rammer turisterne. Det vil virkelig ikke være fremadskuende,« siger han.

Er man rejst til Grækenland på en selvarrangeret rejse, og flyene ikke letter - ja, så er man på egne ben.

3: Hvis benet brækker
Hospitalsbehandling er den helt store joker, for der er reelt ingen, der ved, hvor stort et beredskab grækerne kan og vil holde kørende gennem en statsbankerot. Cheføkonom hos Sydbank, Jacob Graven, vurderer, at man vil holde et beredskab kørende, men det kan meget vel køre på dampene:

»Sandsynligvis vil man opretholde et nødberedskab så godt, man kan. Men der kan komme nogle problemstillinger i forhold til, at der findes de nødvendige former for medicin i Grækenland. Desuden kan der komme generalstrejker, så de offentligt ansatte ikke tager på arbejde,« siger Jacob Graven.

Det blå sygesikringskort giver i udgangspunktet ret til behandling hos læger og på sygehuse i Grækenland, og det er gratis. Udfordringen er, som Jacob Graven nævner, om der er kapacitet nok på sygehusene. Her kan en rejseforsikring være løsningen, for den dækker flere former for behandling end det blå kort:

»Hvis du tegner en rejseforsikring, så har vi pligt til at sørge for din behandling. Også på et privathospital,« siger Mark Bartram, Nordisk marketingschef i Europæiske Rejseforsikring.

»Vi oplever tit et behandlingssvigt på de små græske øer, så vi er vænnet til at transportere folk til behandling. Og hvis ikke de kan få behandlingen, så må vi transportere dem hjem. Det er vi forpligtede til.«

Hos Gouda rejseforsikring gør salgschef Martin Fuglsang opmærksom på, at det ikke er alle rejseforsikringer, der dækker ud over det blå sygesikringsbevis. Men har man forsikring, der også dækker privat behandling, ændrer en statsbankerot intet på det:

»Hvis ikke man kan få behandling i det offentlige, så dækker rejseforsikringen en privatbehandling. Og vi stiller os ikke anderledes, end vi ellers ville gøre, på grund af en statsbankerot,« siger Martin Fuglsang og fortsætter:

»På nuværende tidspunkt er der ikke noget problem i at rejse til Grækenland, og vi har endnu ikke fået nogle forespørgsler fra vores rejsende om, hvordan de skal forholde sig.«