Tysklands kansler ser nødigt, at Athen får en toårig forlængelse af sine forpligtelser i låneaftalen med EU, vurderer cheføkonom. Det kan nemlig åbne Pandoras æske.

Tyskland og flere andre EU-lande vil som udgangspunkt være yderst skeptiske ved at give Athen længere tid til at opfylde sine forpligtelser i EUs hjælpepakke, vurderer cheføkonom hos Sydbank, Jacob Graven.

Torsdag blev partierne i den nye græske regering under ledelse af Antonis Samaras enige om at søge om en toårig forlængelse af sine forpligtelser i låneaftalen med EU.

- Man har jo indgået en aftale med Grækenland én gang, og udgangspunktet for Tyskland og flere andre lande i EU er, at en aftale er en aftale, og den må den nye regering leve op til, siger Jacob Graven til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Reuters vil regeringen søge om at få udvidet arbejdsløshedsunderstøttelsen fra EU samt at begrænse kravet om afskedigelser i den offentlige sektor. Men det skal Athen ikke uden videre sætte næsen op efter, vurderer Jacob Graven.

- Der er jo andre lande, blandt andre Irland og Portugal, som også har nogle forpligtelser, som de skal opfylde, og hvis EU først begynder at give køb på aftalerne med grækerne, risikerer man, at de øvrige lande også vil komme og bede om mere lempelige regler. Det kan åbne Pandoras æske, og det vil kansler Merkel meget gerne undgå.

Samaras forsikrede efter sin valgsejr i søndags, at Grækenland fortsat vil være en del af eurosamarbejdet, men lederen af det venstreorienterede regeringsparti Demokratisk Venstre, Fotis Kouvelis, har siden insisteret på, at regeringen »gradvist skal frigøre sig fra betingelserne for den hjælpepakke, som har fået samfundet til at bløde«.

Han henviser til den hjælpepakke på 130 milliarder euro, som eurozonens medlemmer tidligere på året tildelte det økonomisk trængte Grækenland. Både Samaras’ Nyt Demokrati og det socialdemokratiske Pasok har tidligere givet udtryk for, at man er klar til at genforhandle betingelserne for hjælpepakken.