Japan bønfalder EU om at skabe resultater på topmødet for at få ro på finansmarkederne.

Ikke kun eurozonens fremtid er i spil på topmødet for stats- og regeringslederne fra de 27 EU-lande. Udviklingen i den globale økonomi næste år vil også blive påvirket af udfaldet af mødet, der natten til fredag fortsat er i gang.

- Mødet kan få betydning for verdensøkonomien næste år. De (EU's ledere, red) skal komme med resultater for at lette presset på finansmarkederne og verden, siger Japans finansminister Jun Azumi, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det japanske aktiemarked ligger efter tre timers handel fredag fortsat lavere. Hovedindekset på børsen i Tokyo falder 1,5 procent og en tilsvarende nedtur gør sig gældende i Hongkong.

Investorernes optimisme med hensyn til udfaldet af topmødet er tilsyneladende aftagende. Desuden afholdt Den Europæiske Centralbank torsdag sig fra at bebude nye opkøb af statsobligationer fra de mest gældsplagede lande i eurozonen.

I Bruxelles er forhandlingerne fortsat i gang natten til fredag, men ikke meget peger i retning af en aftale omfattende samtlige EU-lande.

Således har den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, under seks øjne sagt klokkeklart nej til vidtgående krav fra den britiske premierminister, David Cameron, siger EU-diplomater til nyhedsbureauet dpa.

Merkel og Sarkozy kæmper for at få overbevist de andre EU-ledere om, at det er nødvendigt med en traktatændring for at få rodfæstet en ny og skrappere budgetdisciplin blandt de 17 eurolande.

Ifølge diplomaterne bakker de andre ledere op om nogle af deres forslag til, hvordan der kan komme balance på eurozonens budgetter.

- Der er en aftale på plads om en ny finanspolitisk pagt. Men hvordan det rent retligt skal forankres, er endnu ikke blevet drøftet, siger en diplomat til Reuters.



/ritzau/